Боцан-Харченко: Приједлог да Вучић призна косово је кршење међународног права

Руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко рекао је да приједлог представника западних земаља предсједнику Србије Александру Вучићу да призна независност Косова и Метохије представља кршење међународног права без преседана, што је недопустиво.

четвртак, 2 новембра, 2023 / 16:25

Боцан-Харченко је послије данашњег састанка са предсједником Србије да је главна тема разговора било Косово и Метохија, пошто је то, како је оцијенио, главна болна тачка.

"Забринутост остаје велика. Нема позитивних помака. Дијалог је у таквом стању да не даје наду да ће ситуација за српски народ бити ријешена. Да не говорим о неком значајнијем рјешењу, јер је то немогуће на овим темељима", рекао је Боцан-Харченко руским новинарима.

Он је нагласио да је предсједник Србије још једном потврдио и да сваки пут јасно потврђује западним партнерима у Бриселу и Вашингтону да неће пристати на било какву врсту признања Косова.

"Рекао је да неће пристати ни на де јуре нити на де факто признање", пренио је амбасадор Русије.

Боцан-Харченко је оцијенио да је приједлог Запада предсједнику Србије да барем "де факто" призна независност Косова лажни став да се пронађе нека варијанта преваре, затвори овај случај и то представи као невјероватан напредак у рјешавању косовског питања, преноси "Спутњик".

"Сви схватамо да то неће довести до главне ствари – рјешења проблема Срба на Косову. То је, наравно, главна ствар за Београд и уопште, пошто се дио становништва не осјећа безбједно и нема могућност да оствари своја права", закључио је Боцан-Харченко.Оставите одговор