Истраживање: Британцима старијим од 50 година, ковид 19 хистерија оштетила мозак

Научна студија показује да су се когнитивне функције и радно памћење старијих људи рапидно смањили током пандемије, без обзира на то јесу ли били заражени ковидом.

четвртак, новембар 2, 2023 / 16:23

Затварања и ограничења уведена током пандемије ковида 19 оставила су трајне посљедице на здравље мозга Британаца старијих од 50 година, сугеришу истраживања.

Истраживачи процјењују да би то могла бити посљедица недовољне физичке активности и конзумирања превише алкохола, као и усамљености и депресије.

Тим истраживача са британског Универзитета Екстер и Института за психијатрију, психологију и неуро-науку на Кингс колеџу у Лондону анализирао је тестове можданих функција 3.142 особе.

Џиљ је био увид у мождане функције старијих особа. Особе обухваћене истраживањем биле су доби између 50 и 90 година.

Како преносе научни портали, тим је погледао податке неких истраживања из марта 2019. и фебруара 2020. те их упоредио са подацима прикупљенима током прве и друге године пандемије.

Анализа је показала да се стопа когнитивног пада убрзала у првој години пандемије, а била је већа међу онима који су већ показивали знакове благог когнитивног поремећаја и прије избијања ковида 19.

Тај тренд је настављен и у другој години пандемије, а истраживачи наводе да су разлог ограничења и затварања током 2020. и 2021.Оставите одговор