Бијељина: Аграрни фонд исплатио све подстицаје, ИРБ отвара канцеларију

Аграрни фонда Града Бијељина је исплатио све подстицаје планиране у 2020. години, у износу од 1.033.000 КМ, и у наредни годину ће ући без дуговања пољопривредним произвођачима – истакао је на конференцији за медије Златан Лазаревић, директор Фонда.

среда, 11 новембра, 2020 / 08:35

За 85 произвођача дувана исплаћено је 34.000 КМ, док је за 86 пољопривредника исплаћено 64.500 КМ на име подршке пољопривредној производњи. Сточарима који се баве узгојем телади, за 2.391 грло је исплаћено 200.844 КМ, док је за узгој 635 јуница из буџета Фонда исплаћено  53.400 КМ. Двадесет два узгајивача товних свиња остварило је право на подстицај у износу од 20.100 КМ.

На име штете у случајевима ванредне и непредвиђене ситуације пољопривредним произвођачима је исплаћено 39.000 КМ, а 17 удружења пољопривредника је за подршку у раду добило средства у износу од 69.000 КМ.

За суфинансирање набавке основног стада, пластеника, садница и прикључних машина, предато је укупно 90 захтјева, на основу којих је исплаћено 74.347 КМ, док је за два захтјева, која су обухватила 206 пољопривредника, а која се односе на регрес камата за пољопривредну сјетву, исплаћено је 21.824 КМ.

– У току је и класификација земљишта за 400 пољопривредних произвођача, на површини од 7000 м³, и у ту сврху Аграрни фонд је издвојио 256.000 КМ. Битно је напоменути да је, у сарадњи са Институтом Пољопривредног факултета у Источном Сарајеву, у току анализа земљишта за 800 парцела које обухватају површину од четири хектара земљишта, са препорукама агротехничких мјера. Вриједност анализе је процијењена на 30.000 КМ, а биће извршена са циљем класификације квалитета земљишта у Семберији – истакао је Лазаревић.

Градоначелник Мићо Мићић је изразио задовољство што су буџетске обавезе према пољопривредницима испуњене, упркос тешкоћама са приливом прихода у буџету, које су изазване пандемијом вируса корона.

– Буџет Града је стабилан и то потврђује наше измирење дуговања према пољопривредним произвођачима, али и ванредна давања за Болницу "Свети врачеви" и Дом здравља. До сада је из градске касе, по основу трошкова узрокованих епидемијом, исплаћено око два милиона КМ – подсјетио је Мићић.

ИРБ отвара канцеларију у Бијељини

У наредној години Инвестиционо-развојна банка Републике Српске намјерава да у Бијељини отвори своје представништво како би све кредитне линије, за привреду и становништво, биле лакше доступне грађанима Бијељине али и читаве регије.

На састанку представника Инвестиционо-развојне банке и Града Бијељина, који је јуче одржан у Бијељини, договорено је да просторије за рад обезбједи Градска управа.

– Стратешки интерес Града је отварање нових радних мјеста, као и да републичке институције имају своја представништва или сједишта у Бијељини. Због тога поздрављамо иницијативу ИРБ-а да почетком наредне године отвори канцеларије у нашем Граду – истакао је након састанка Александар Ђурђевић, предсједник градске Скупштине.

Оцјењујући да је основни циљ ИРБ-а да средства и пласмани буду доступни широм Републике Српске, Дражен Врховац, в.д. директора ИРБ-а, је подсјетио да је ова банка прва почела са реализацијом мјера помоћи ради ублажавања посљедица пандемије.

– Донијели смо одлуко о мораторијуму, без плаћања било каквих обавеза и одлуку о три мјесеца грејс периода, смањили каматне стопа за све кредитне линије према привреди на 0.5 одсто. Повратне информације од удружења привредника су веома позитивне и због тога мислимо да се ИРБ поставио на прави начин – сматра Врховац.

На подручју Бијељине је путем ИРБ, до сада, уложено 160 милиона КМ.

– Заједно са нама долази и Гарантни фонд као једна од важних институција у РС, који дјелује заједно са Инвестиционо-развојном банком, што значи да ће привредници и грађани Семберије своје потребе за кредитним средствима моћи да задовоље у Бијељини – најавио је Врховец.

Инвестиционо-развојна банка РС је од оснивања пласирала око 2.7 милијарде КМ кредитних средстава.