Арсен Чаркић: Црква није пекара!

Људи коначно већ једном морају научити да Црква није пекара, нити било каква услужна дјелатност. Да, сви ми смо Црква, али не сви ми који се понашамо саможиво и мислимо да се планета окреће око нас.

четвртак, 3 јануара, 2019 / 09:43

Не. Црква нису храмови, попови, ограде, паљење свијећа, баханалије на славама.

То што ви "славите славу" односно практикујете баханалије за које вам требају два жиранта, вјерујете у којекакве паганизме и сујевјерја вас не чини вјерником. Напротив.

Црква су људи који се кају, посте, стављају љубав изнад свега и то све крунишу Причешћем.

Да у старту рашчистимо:

Сузана (мајка настрадалог Давида) је изјавила како је кренула да запали свијећу у Храму Христа Спаса, па пошто су јој (а имплицира се да јој је Црква ускратила подршку) "закључали врата", без обзира што је прошло 18х кад црква закључава врата свима већ пар стотина година, барем у зимско вријеме у Крајини, она није могла унутар храма запалити свијећу, него је "морала у капелу".

Е ПА…ко год је МА И ЈЕДНОМ ушао у храм Христа Спаса, ЗНА да у том храму просто немаш гдје запалити свијећу, што је пракса у свим већим црквама јер због чађи се прљају фреске, љети буде неподношљиво вруће итд, и да сви ми откад постоји храм палимо свијеће у капели (чија је то намјена), а која је иначе отворена и дуже од 18х кад се службе завршавају.

Углавном: ово је једна до Неба безобразна патетика и крајње јефтин покушај прљања Цркве и уваљивања у њихове приче.

Овдје се подвлачи црта и свака подршка (а итекако је било) према покрету ПзД од овога часа ПРЕСТАЈЕ.33 КОМЕНТАРА

 1. Бањалучки козорог је јебо Ристу сотону по свим питањима.
  Слажем се са њиховим правом да их Давида Драгичевић не занима јер ето као није био крштен па имају неку одступницу.
  Али,у Бањој Луци је убијено дијете на правди Бога и Црква нема право да ћути јер су ћутали и када су убијани Бошњаци и Хрвати по Бања Луци.
  Докле мисле ћутати.
  Док им режим трпа паре у гузицу?!
  Знам те козороже сатански и када си тражио да се избаци троје крштене дјеце на улицу машући лажним платним листама на којима пише 5000 КМ.
  Фуј сподобе нељудске.

  https://youtu.be/EMrfm_zIm-8

  1. Ni muslimani ovako ne vrijeđaju. Fuj spodobo.

   Inače odličan tekst. Ja pitam a koliko puta ranije od 280 i nešto dana se otišlo u Hram da se upali svijeća? Naravno NULA.
   Treba državu ispljuvati, pa MUP, pa crkvu. Ne valja ništa pa će biti bolje kad dođu na vlast ovi koji nisu mogli dobiti izbori ni kada su se nakačili na PzD na mitingu pred izbore.

 2. Молио бих да се ово не схвати као поповање, значи, свијећа се у Цркви не пали, свијећа се увијек прислужује, рецимо, за славу, за Божић, за Васкрс, за живе прво горе, па онда испод за мртве, кандило се не пали, такође се прислужује.

  Свијећа се људи пали само кад је мрак, кад нема струје, или тако нешто.

  1. Тачно , али ови „У тунелу у сред мрака“ навикоше да пале свијеће па никако да из њих изађе поган и нечастиви. А што тек так’и нахрупише у Богомоље па чак и они полутани и ко зна как’и све не. Све срП(енда) до чекића. Има и ковача и поткова а и поткованих.

 3. ‘Црква су људи који се кају, посте, стављају љубав изнад свега и то све крунишу Причешћем’.
  Неће бити Арсене. Зар не знаш да греха више нема, немамо се због чега кајати. Маскираним криминалцима платити у кешу и све је опроштено. Зато што деле (СПЦ) плен са државним разбојницима, деле и њихов грех. Где ту има места за грешну душу једне у вољене мајке којој су убили дете?

  1. Moraš biti precizan, režimlije iz banjaluka forum pišu uglavnom o zloupotrebama u tom pokretu, ako ih bude i toga se drže kao pijan plota, a slabo se baveći suštinom samog slučaja za koji većina na tom forumu misli da to ustvari i nije slučaj i da je tu sve kristalno jasno.

  2. Слабо пратиш тему на форуму. Контам ја да треба прочитати 750+ страница али држимо се чињеница. Суштина самог случаја је претресана сасвим довољно пута да би се закључило да је ту „случаја“ много мање од очигледних убистава у Српској која никад нису рјешена. Ево сад ћемо да видимо кад ће да буде рјешена ова задња „сачекуша“ у Српском Сарајеву.

  3. Или нпр. убиство Шијана. Ту је далеко све јасније, што се тиче саме смрти, али убицама се траг не назире, не само њима, већ читавом клупку.

  4. To je tacno. Taj banjalukaforum je leglo rezimskih botova koji te diskvalifikuju ako imas suprotno misljenje.

  5. Vidim da ste se zadnjih par dana angažovali da opravdate akcije režima.
   Ali dobro, kad već tvrdiš da je tu manje „slučaja“ nego u drugim i sličnim slučajevima, kakav je zaključak vas Velike porote ili Vijeća staraca sa banjalukaforum? Da li je David ubijen? Imaju li malobrojni forumaši koji se ne slažu s vama pravo na žalbu na odluku koju vi donesete?

  1. Мени је увијек било занимљиво како на већини јавних установа нема ни најобичнијих информација, типа радно вријеме, а камо ли нешто друго. Него се то увијек некако подразумјева да људи морају знати…

  2. У случају Цркве, ако си редовни посјетилац онда знаш. 🙂 Ја увијек морам да питам кад је шта…

 4. Постом на друштвеној мрежи – Арсен, всенижајши раб Божији – у сред Божићног поста, упутио је васпитну критику заблудјелим (или само бесрамно безобразним, жирантноимајућим) паганима, који од цркве још мисле да је пекара, у којој су, познато је, куповали погаче за лапот ближњих старина.

  Разлучи тако, као што Мојсије разлучи Црвено море, овај храбри человјек лажне црквењаке од правовјерних, какав је и сам, који се „кају, посте, стављају љубав изнад свега и то све крунишу Причешћем.“

  Деложира их, не само из Тијела Христовог, Куће божије него и из порте. И то у два потеза мишем, како и приличи интернет Јунаку*.

  Алелуја, Арсене! Нека ти Господ подари снаге, добар сигнал и брз нет и за будуће Крсташке ратове! Нека ти изоштри правопис као и језик што ти је наоштрен. Само нека не заборави и грам љубави и милосрђа за „непријатеље“ твоје. И они су само Божија створења жељна спасења, баш као и ти!

  *Арсен на грчом значи ‘јунак’

  1. Иако мој коментар не приличи теми која је директно везана за једну породичну трагедију, али – оплаках.

 5. Crkvu čine svi kršteni u njoj. Pa i oni koji se ne kaju, ne poste, slave Slavu tradicionalno uz ice i pice…
  Ali se javno ne odriču svog krštenja,pripadnosti SPC, i ne prelaze u druge vjere,sekte itd..
  Ko se kaje,a ko ne, samo Gospod zna. Arsen, sigurno ne!?To je uski klerikalizam, koji je svojstven neofitima. Postili su i fariseji, ispunjavali formu do maksimuma. Pa ih je Gospod razobličio…
  Arsen sigurno zna, kad počinje večernja služba a kad se završava; u 17h (po zimskom) a završava oko 17 i 30h. Po Ljetnom u 18h..Osim subote, i uoči velikih praznika, kad bdenije traje duže,do 19 h zimi,a do 20 h ljeti..Inače, svijece u hramu Sv. Trojice se pale unutar istog,u priprati…I ne „prljaju“hram (čuj ba,prljaju!?)…
  Mnogi ne znaju, kao vrli Arsen,sve ove detalje,pa stoga pogrešno zaključaju o
  tim stvarima…

  1. Цркву чине и они који служе непристрасног Бога и стадо које им је поверено на чување од истог. Шта ти мислиш, дали је Бог православац? Дали су Даворови родитељи део стада?
   Дали је свештенство ту да пружи утеху или је ту да одлучује кога да пусте унутра, а кога не? Дали треба ући у овакве „храмове“ са бацачем пламена или свећом?

 6. Арсену хвала на језгровитом, садржајном тексту гдје је појаснио шта се требало појаснити. То је то.
  Неки су, мајка страдалог младића, грла у секти ПзД, барем онај мали број који су у стању саставити једну реченицу, неки аутори, новооткривени блогери и колумнисти, кренули да прозивају, осуђују Цркву, хуле, уз турбо згражавање „како могу тако“ а да се нису ни упознали са материјом о којој пишу. Особина недовршених људи који имају порив да мало допринесу олајавању проказаних негативаца.

  Но има нешто друго. Овдје смо имали и покушај злоупотребе Цркве, све зарад остварења циљева подлаца који у коначници користе и корисног идиота и секту ПзД како би своје науме спровели.
  Покушали су премјестити и мјеста окупљања секте ПзД и гротескне перфомансе са Трга Крајине у порту Храма Христа Спаситеља.
  Таквој сценографији, амбијенту својственом спортским манифестацијама https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=MCfC6_LXnnk није мјесто у порти Цркве.

  Поучени искуством са Трга Крајине куда то води, сада се у старту реаговало како се мора са таквима.

 7. Лично мислим су Сузана и група грађана одлучили да иду у храм Христа спаситеља када су видјели на каква звјерства је спреман режим.
  Црква је требала прихватити народ који је тражио заштиту а не пружити руку звјерима из режима.
  У сваком случају драго ми је да се Коракс заинтересовао и својим карикатурама заувијек овјековјечио бањалучки погром.

  https://www.danas.rs/corax/corax-4-1-2019/

  1. А ја лично мислим да си ти један глупан, сорошев миш или си напросто Мујо

 8. Najjači su mi ovi „kako mogu tako!?“ „Sram ih bilo!“
  Čini mi se da su najglasniji ovi što bi išli odavde, ali su nesposobni i lijeni da urade nešto za sebe u životu, pa traže krivce u drugima. Hajte ljudi, ko vas zadržava?
  PzD je odavno igranka PDPa, SDSa, BN TVa, raznih portala za clickbait unovčavanje članaka, takođe i mrzitelja RS iz Fedracije i regiona…. ožalošćeni Davor, Suzana, uski krug rodbine i sam pokojni David su samo ikone… oni toga nisu ni svjesni.

  1. Taj BN je otkupio film Kralj Petar I za koji Mile nije dao ni kinte iako je obećao.
   Patriotski rtrs prikazuje Kapelske kresove.

  2. И „Crno bijeli svijet“ „Prljavog kazališća“ а ускоро ће , РТРС ; снимати „Ružu ‘rvaCku“ по мемоарима дида-Пејине унучице.

 9. Pekara (Tap 011)

  Na nananana nananana nanana nanana nananana

  Ref.:
  Da to je ta naša (pekara), slane kifle, perece (pekara)
  Bolje burek nego big-mek (pekara), radimo od pet

  Svako jutro u 5, nama stiže sve
  debeli, tanki, svi da jedu kod nas
  burek sa mesom, sirom, spanaćem i krompirom
  jogurt i kifle, o ouuu, sve sveže

  Refren

  Dobro jutro komšo, baš fino što si došo
  imamo pogačice vruće ko peć
  kifle nam nisu SHIT, jedi i bićes sit
  ponesi deci kući, tri perece

  Refren

  Na nananana nananana nanana nanana nananana

  Kako je pekar biti, nećemo ništa kriti
  Sve cure vole kad miriše na hleb, YA MAN
  Od brašna nam lice, pravimo mini pizze
  Jurimo cica-mice, svaki dan

  Refren

  Na nananana nananana nanana nanana nananana

  Ponekad kad se prave, tulumbe i baklave
  Pekara naša tada pepuna je
  Od brašna nam lice, pravimo mini pizze
  Jurimo cica-mice, svaki dan

  Na nananana nananana nanana nanana nananana