У Србији више нема узгоја животиња да би им драли кожу

Од 01.01.2019. године, у Србији је ступила на снагу забрана, каква у Дејтонском Франкештајну још није донесена. Једно друштво (наравно из Сарајева и финансирано из иностранства) има потребу тим поводом да се огласи.

четвртак, 3 јануара, 2019 / 10:14

Након предугих 10 година пријелазног раздобља коначно је и у Србији ступила на снагу забрана узгоја животиња ради крзна. Законом о добробити животиња још 2009. године забрањено је „држање, репродукција, увоз, извоз и лишавање живота животиње искључиво ради производње крзна и коже“ на радост велике већине јавности и удружења које су бројним кампањама и јавним акцијама радили на томе да и Србија буде земља у којој се нити једна животиња неће убијати ради крзна. Казне за непоштовање забране узгоја крзнашица износе од 100.000 до 1.000.000 динара.

Из српског удружења Слобода за животиње не скривају одушевљење и срећу: „Сматрамо да је увођење и провођење забране узгоја ради крзна велик корак за остваривање права животиња и правно ослобођење велике групе животиња, што је свакако тенденција 21. стољећа. Јако окрутан и беспотребан начин експлоатације и животиња и природе и у Србији је од данас илегалан. Овом приликом захваљујемо свима који су до сада на било који начин подржавали кампању За Србију без крзна. Сви сте ви допринијели томе да сачувамо једну јако добру и напредну законску одредбу тиме спасивши велики број живота.“

Чинчиле су једина врста која се у Србији узгајала ради добијања крзна, а годишње је убијано око 12 000 ових социјалних и интелигентних животиња које су извозили у Мађарску. Велик дио узгајивача током пријелазног периода затворио је своје фарме и пренамијенио своје пословње, тиме у потпуности испоштовавши Закон. Но, за вријеме пријелазног раздобља неки од њих покушали су срушити забрану с циљем да отворе врата узгоју куна које су хтјели премјестити из држава у којима је забрана већ ступила на снагу, на што се српска јавност згрозила. Уз помоћ разних удружења за заштиту животиња и уз подршку 40 организација цивилног сектора које су гласно рекле не непоштивању Закона, окрутности према животињама и загађењу околиша, коначно је у потпуности окончан мучни узгој и смрт животиња ради дерања њихова крзна.

„Заувијек смо се решили логора смрти у којима се животиње држе у минијатурним кавезима, гуше плином, убијају гениталним струјним ударом, а затим деру и извозе како би неморална елита могла хвалити скупоцјеним бундама, оковратницима и шубарама. Србију више неће тровати и загађивати кемикалијама и лешевима.“ додају из Слободе за животиње.

У Европи забрана узгоја животиња ради крзна постоји и примјењује се, осим у Хрватској, и у Великој Британији, Аустрији, Македонији, Словенији, Белгији, Немачкој, Шведској и Луксембургу. Прописане забране с пријелазним периодима постоје у Холандији, Чешкој, Норвешкој, Данској. У Шпанији је забрањено отварање фарми крзнашица из еколошких разлога. Швицарка нема формалну забрану, али изнимно строге прописе који не дозвољавају узгој.

Коалиција без Крзна БиХ честита Слободи за животиње из Србије, као и међународним организацијама, које су много допринијеле, попут Фур Фрее Аллианце и ПЕТА-е на затварању поглавља живота којег ће се сви једног дана срамити те на остварењу велике побједе како за животиње тако и за људе.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *