Археолози у Јордану тврде: Пронађено мјесто погубљења Јована Крститеља

Археолози тврде да су открили мјесто гдје је Свети Јован Крститељ осуђен на смрт. Ради се о локалитету Махерон у данашњем Јордану, гдје се, према тврдњи археолога, налазио подијум на ком је Салома од краља Ирода Антипе тражила главу Исусовог претече.

субота, 13 марта, 2021 / 08:26

Према предању, Свети Јован Крститељ, познат и као Јован Претеча, најавио је долазак Исуса Христа на земљу. Библија, али и римски писац Флавије Јосиф, свједоче како је Јован Крститељ изгубио живот. Управо је римски писац навео тврђаву Махерон у близини Мртвог мора као мјесто његовог погубљења.

Краљ Ирод Антипа страховао је од растућег утицаја Јована Крститеља, пише Флавије Јосиф, па га је због тога погубио. Библија наводи како је Ирод Антипа погубио Јована у замјену за плес.

Библијска прича говори како је Ирод Антипа желио да се ожени Иродијадом, бившом женом свог брата Филипа, против чега је иступио Јован Крститељ.

На Иродовом рођенданском слављу, Иродијадина ћерка Салома плесом је одушевила Ирода, па јој је он за награду обећао шта год пожели, а она је затражила главу Јована Крститеља.

Археолози који истражују овај локалитет сада тврде да су нашли плесни подијум на коме је донијета ова смртна пресуда, објавио је Лајвсајенс.

Ђеже Вереш, вођа истраживања, наводи да су открили и пријесто Ирода Антипе.

Локалитет на ком су обављена нова истраживања познат је већ деценијама, али су археолози тек сад утврдили да се ради о Иродовом трону, навео је Вереш. Будући да се ради о краљевском трону, јасно је да је у његовој близини био и плесни подијум на ком је Салома одиграла смртоносни плес, тврди археолог.

Тим археолога објавио је у својој књизи и реконструкцију изгледа замка из времена када је погубљен Јован Крститељ.

Међутим, мишљења стручњака о овом открићу су подијељена.

Мортен Хернинг Јенсен, норвешки стручњак, аутор књиге о Ироду Антипи, наводи да је историјски могуће да је ово откриће оно за шта га сматра Вереш.

Са друге стране, Џоди Магнес, професорка на Универзитету Сјеверне Каролине, хвали рад тима археолога, али откриће према ком је нађен Иродов трон, доводи у питање. Како каже, предмет за који Вереш тврди да је трон Ирода Антипе, много је мањи од трона његовог оца Ирода Великог у зимској палати у Јерихону.

Ерик Мајерс, професор емеритус на Универзитету Дјук, опет, наводи да је веома могуће како је нађен трон Ирода Антипе.

"По свему судећи, нађено је идеално поклапање литерарних и археолошких извора који смјештају погубљење Јована Крститеља на то одређено мјесто. У питању је јак "случај" и жељно очекујем коначни извјештај", рекао је Мајерс.

Спутњик