Агресорска мислостиња: ЕУ купује опрему средњошколском центру у Прњавору

Данас је у просторијама Центра средњих школа "Иво Андрић" у Прњавору инсталирана нова опрема за извођење практичне наставе. Ријеч је о три ЦНЦ симулатора – тренажера уз пратећи софтвер за извођење радних операција стругање и глодање који је инсталиран на шеснаест рачунара, као и 3Д софтверу за стругање и глодање који је инсталиран на један рачунар.

четвртак, 29 марта, 2018 / 20:15

(Оно што је за Фронтал.СРБ готово невјероватно, јесте да ово саопштење написано латиницом у оригиналу, готово у цјелости се да пресловити у азбуку, а да се не може наићи на уобичајену комику претјеране и непотребне употребе ријечи написаних енглесим правописа. Европолтронични или поданички расположени писци саопштења – видите да је могуће. Јавној управи Српске – водите рачуна ко вам мисли на образовање дјеце, кад ви не мислите).

Опрема са пратећим софтверима је набављена уз подршку Европске уније у оквиру пројекта "Партнерство за квалитетна радна мјеста и конкурентност", којег проводи Локално партнерство за запошљавање Прњавор. Опрема са пратећим софверима не само да омогућава обуку већег броја ученика у исто вријеме, већ и значајно унапређује квалитет практичне наставе и утиче на повећање атрактивности индустријских занимања за којима у Прњавору влада велика тражња.

Овом приликом, Мирела Милијаш, директорица Центра средњих школа "Иво Андрић" из Прњавора је истакла: "Велико нам је задовољство да учествујемо у овом пројекту. Од великог броја средњих школа у Републици Српској ми смо имали част да учествујемо у пројекту и да наша школа добије опрему која ће се примјењивати у настави за одређена занимања. У питању су ЦНЦ симулатори који се могу користити у три струке које ми овдје образујемо – електротехника, машинство и обрада дрвета. Симулатори су јако значајни за унапређење наставног процеса јер ми на овај начин можемо да обучимо наше ученике како би могли спремно да изађу да раде код наших привредника, без стварања додатних трошкова за обуке од стране предузећа. Тако да мислим да је ово веома важно како за нашу школу тако и за наше фирме."

Професор информатике Драгослав Нинковић је појаснио да је ријеч о софистицираној опреми која се може користити у области електротехнике у фази креирања софтвера битног за рад на машинама у технолошком процесу, а истовремено ће је моћи користити и ученици машинства и обраде метала, као и шумарства и прераде дрвета, јер се у оквиру софтвера налазе сегменти за стругање и глодање. "Овако ће бити унапријеђена стручно-теоретска и практична настава, јер се у оквиру софтвера налазе симулатори који су идентични реалним машинама у технолошком процесу. У оквиру пројекта ће бити обучено седам наставника за коришћење нове опреме", истакао је Нинковић.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш је нагласио: "Ово је посебан дан за средњу школу, али и за нашу општину. Изразио бих захвалност свим партнерима у пројекту, а посебно Европској унији која је финансирала набавку ове опреме у вриједности од око 40.000 КМ. Оно што је посебно задовољство је то што ће опрема служити за практичну обуку наших ученика и увјерен сам да ћемо на тај начин из средње школе имати још квалитетнији кадар који може одговорити захтјевима привреде и тржишта."

Амра Селесковић, координаторица ИЛО – ЛЕП пројекта у БиХ је рекла: "Данашње активности у средњој школи су плод пројекта Међународне организације рада који финансира Европска унија и резултат су успјешног дијалога кључних актера у локалном економском развоју у Прњавору. С тим у вези, желим да изразим посебно задовољство њиховим дијалогом и спремношћу да свако на свој начин допринесе реализацији овог пројекта и да обогати понуду радних мјеста у Прњавору."

Пријему и пуштању у рад нове опреме је присуствовао и Дарио Агостини, директор предузећа "Топлинг" који је истакао: "У нашој фирми постоје овакве машине које имају софтвере и контролне јединице које су веома сличне овим симулаторима тако да ми као привредно друштво "Топлинг" имамо и имаћемо користи од обучавања младих људи на овим уређајима, јер ће њихов проценат спремности за нашу производњу са овим симулаторима бити доста већи. Мени је много драго што постоје овакви пројекти али ми је жао што нема више оваквих ствари. Требало би да се на неки начин сви укључимо, почев од нас привредника, школа, општине, државе, да се сви још више ангажујемо да оваквих и сличних пројеката буде што више, поготово у свјетлу одласка људи из наше државе."

Локално партнерство Прњавор једно је од 15 таквих партнерстава у земљи које дјелује у оквиру пројекта "Подршка локалним партнерствима за запошљавање у БиХ" којег Европска унија финансира са 4 милиона еура а проводи Међународна организација рада у сврху преквалификације скоро 2.000 незапослених те запошљавања њих најмање 620.

Чланови локалног партнерства за запошљавање Прњавор су: Агенција за развој предузећа Еда Бања Лука (водећи партнер), Општина Прњавор, Завод за запошљавање Републике Српске – Биро Прњавор, Центар средњих школа "Иво Андрић” Прњавор, МИ Тривас д.о.о. и Топлинг д.о.о.Оставите одговор