Аеродром Бања Лука не зна за летове до Техерана, планира за Кину

Предузеће Аеродроми Републике Српске јуче је демантовало да ће бити успостављена авио линија на релацији Техеран-Бањалука. Међутим, на сајту иранске компаније "Махан Eр" тренутно је могуће купити карте за Бања Луку.

петак, 31 маја, 2019 / 17:52

У саопштењу које је јуче достављено само неким медијима, стоји да су то нетачне, непотпуне и тенденциозне информације, али су навели да преговарају летовима за Кину.

"Аеродроми Републике Српске у овом тренутку води преговоре са регионалном компанијом из авио саобраћаја за реализацију чартер летова за грађане-туристе из Народне Републике Кине. Авио летови ће саобраћати из више кинеских градова са свакодневним и вишеседмичним бројем летова. Очекује се посјета великог броја кинеских држављана БиХ, Црној Гори и Србији, јер ове државе имају активан безвизни режим", наводе из Аеродрома.

Како је речено, "јавност Републике Српске биће благовремено обавијештена о реализацији овог, као и свих нових пословних пројеката Аеродрома Републике Српске оног момента када се и конкретизују."

Мондо сазнаје да вијест о летовима из Ирана ипак није дезинформација, али да се ради о чартер летовима, те да је могуће да ће Техеран бити "станица" на летовима из Кине, који су споменути у саопштењу Аеродрома Републике Српске.

Тренутно је на сајту иранске компаније могуће резервисати карте летове за Бању Луку са Аеродрома "Имам Хомеини".

Први ирански авио приватници


"Махан аир" је друга по величини авио-компанија у Ирану, прва приватна, а основана је 1992. године. Компанија има више од 4.500 запослених, располаже флотом од 37 авиона, а 2015. године је превезла 5,4 милиона путника.

Такође, Дирекција за цивилно ваздухопловство БиХ је 21. маја компанији "Махан Аир" издала дозволу за чартер летове на релацији Техеран-Бања Лука-Техеран, објавио је сајт "Српскаинфо".

Прије два дана је сајт који прати вијести из авионског саобраћаја у регији, позивајући се на иранске изворе објавио је да ће лет Техеран- Бања Лука бити организован два пута седмично, петком и недјељом, почевши од 21. јула.

Ирански државни авио-превозник "Иран ер” је прошле године на крају љетње сезоне обуставио директне летове из Техерана за Београд, након што је Влада Србије укинула безвизни режим с Ираном, уведен у августу 2017. године, јер су многи злоупотријебили тај режим и покушали да оду у неку од земаља Европске уније.

Држављанима Ирана приликом уласка, изласка или преласка преко територије БиХ потребна је виза, као и обрнуто.Оставите одговор