Зворник: Радници "Бјанке" одричу се једне плате за спас фабрике

Радници Фабрике за прераду млијека и млијечних производа "Бјанка" из Зворника, који штрајкују више од мјесец дана због неисплаћене четири плате, спремни су да се одрекну једне плате у корист стабилизације фирме, само да се покрене производња. "Одрећи ћемо се једне плате, али под условом да се већински власници јасно одреде да ли желе да […]

четвртак, 4 августа, 2011 / 07:03

Радници Фабрике за прераду млијека и млијечних производа "Бјанка" из Зворника, који штрајкују више од мјесец дана због неисплаћене четири плате, спремни су да се одрекну једне плате у корист стабилизације фирме, само да се покрене производња.

"Одрећи ћемо се једне плате, али под условом да се већински власници јасно одреде да ли желе да се овдје озбиљно ради", закључили су радници на састанку са једним од већинских власника Енвером Јукановићем и предсједником Синдиката пољопривреде и прехрамбене индустрије Републике Српске Јованом Јовановићем.

Јовановић је рекао новинарима да Синдикат инсистира да се до 15. августа организује састанак са већинским власником Егертом Хартеном из Њемачке, како би се разријешила садашња конфузна ситуација, односно наговијестила могућност даље организације производње.

"Ако не успије договор, Синдикат ће обавијестити међународну организацију рада са сједиштем у Италији да странци не поштују законе РС када су у питању инвестирања", рекао је Јовановић.

Јукановић је у разговору са радницима рекао да он не може самостално да доноси одлуке, додавши да ће предложити Хартену да се дио готових производа прода како би се исплатио одређени износ радницима да премосте ову тешку ситуацију до коначне одлуке о судбини предузећа.

Он је подсјетио да је Управни одбор одлучио да се покрене стечај у "Бјанци".

Књиговођа у "Бјанци" Олгица Томић рекла је да, осим четири неисплаћене плате, радницима нису уплаћени доприноси од августа прошле године.

У "Бјанки" је запослено 19 радника.