Званична политика ЦББХ: Економска дискриминација српске популације

Јавне набавке само за „босански“? Што се тиче средишњег зеленаша Дејтонске Долине Плача, српско писмо и језик је у рангу хитноће за „превођење“ као и енглески.

четвртак, 25 априла, 2019 / 14:53


Српско писмо нема превод на званичној веб-презентацији Централне банке Дејтонске БиХ. Исте оне која је имала понижавајуће штампарске грешке на новчаницама „претворивих, конвертибилних, или замјењивих“ марака. Званих КМ.

Још један примјер редовних кршења уставом загарантованих права српског народа западно од Дрине. Што се Хрватске тиче, видјели смо све у одсјају разлупаних двописмених плоча Вуковару, а из Сарајева још од завршетка рата гледамо доминацију и мајоризацију у административном смислу.

Тај термин би најбоље било образложити појмом из енглеског језика „дубока држава“. Дакле, у свим „заједничким органима“ се налази већина кадра муслиманске провенијенције, па чак и именовање министара или помоћника министара, суштински не помаже у раду за добро сва три конститутивна народа.

Народски речено: Само воду на свој млин гоне, гдје год стигну и гдје год их нико не контролише.

Чему служе (партијски запослени) Срби у „заједничким“, да простите, „органима“?

Да ли у ЦББХ постоје неки људи, који се барем праве да пишу српским писмом? Већина тих буџетских аристократа (и обично пред изборе) говоре како се „потписују ћирилицом“.

Свој народ, језик и писмо тако унапријед означавају као нешто заостало и примитивно, те очигледно уопште не воде рачуна о заступљености свог језика и писма у понуди на мрежној страници коју плаћају сви грађани. Па и они дискриминисани из Републике Српске, који се изјашњавају као Срби, који би можда могли бити обавијештени и о понекој јавној набавци?

Ово је редовна појава и треба подсјетити да Федерална ТВ скоро деценију не користи српско писмо, а да нико од представника Републике Српске у „заједничким“, да простите, „органима“, није реаговао и поднио апелацију Уставном суду БиХ.

Вријеме је за буђење, или промјену кадровске политике? Свеједно, Фронтал.СРБ ће наставити да скупља примјере азбукоубиства и кршења уставом гарантованих људских и грађанских права.2 КОМЕНТАРА

  1. Потпуно затирање ћирилице је веома озбиљан проблем у ФБиХ, на нивоу заједничких институција БиХ, а најгора ситуација је у кантонима са хрватском већином, како се то сад жаргонски каже. Ћирилица се не његује и не чува ни у Републици Српској, на начин како би требало, те како би морало бити. Ко не разумије, да је српско ћирилично писмо кључни стуб индентитета и опстанка српског народа, те да ће нестанком ћирилице нестати и српски народ таман да га буде 100 милиона ( бројеви ништа не значе кад не знаш ко си, чији си, од кога си, шта је основа твоје науке, историје, културе, традиције, обичаја,…) тај је сам себи и свом народу највећи непријатељ. Државни службеници и запосленици у заједничким институцијама, као и веб странице већине заједничких ннституција, кад је ћирилица у питању, су прича за себе. Нема простора да се о том нереду пише у оваквим коментарима.

  2. Тодоре, све си у праву.

    Пишите молим вас ћирилицом, пишите, не зато што треба да србујете, него што је част имати своје писмо, свој језик, своју историју, своју културу, своју….

    Шта би не дај Боже да говоримо туђим језиком и пишемо туђим писмом?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *