ФТВ избацила ћирилицу

Радио-телевизија Републике Српске (РТРС) и Радио телевизија БиХ (БХРТ) на сајтовима имају заступљено и ћирилично и латинично писмо, док Федерална телевизија (ФТВ), иако је равноправност оба писма и Уставом, али и законом о јавним емитерима јасно прописана, на свом сајту има само латиницу.

понедељак, фебруар 28, 2011 / 10:37

Члан Комисије за саобраћај и комуникације Парламента БиХ у прошлом сазиву Жељко Кузмановић каже да ФТВ не поштује закон у којем пише да ће програм РТВ ФБиХ уважавати уставна права грађана, конститутивних народа и осталих и да ће у њему равноправно бити заступљена оба писма.

"Чињеница је да они крше закон самим тим што код њих ћирилица уопште није заступљена. Крајње је лицемјерно да неко ко се представља као перјаница демократског извјештавања у БиХ крши конститутивност народа, односно крши законске одредбе којим су јавни РТВ сервиси обавезни да користе оба писма равноправно у свом програму", рекао је Кузмановић.

Када су у питању остали медији у БиХ, који немају карактер јавних, Кузмановић је истакао да је то ствар избора. "Када се ради о јавним РТВ системима који би требало да припадају свим конститутивним народима, онда би требало да буду подређени тој улози, односно да заступају интересе сва три народа и њихова обичајна и традиционална права. Приватни медији имају право избора, али јавни морају да поступају у складу са законом, односно Уставом", истакао је Кузмановић.

Члан Управног одбора ФТВ-а Раденко Удовичић рекао је да су ћирилица и латиница равноправна писма у БиХ и да сваки јавни емитер треба да има оба писма на свом сајту, али да ниједан медијски закон стриктно не прописује шта треба да буде на једном или другом писму. "Већ на идућој сједници Управног одбора ФТВ-а предложићу да се уведе и ћирилица на наш сајт и изнијећу да постоје замјерке због њеног непостојања", додао је Удовичић.

У Закону о Јавном РТВ систему БиХ, у члану 26. пише да ће програми јавних РТВ сервиса уважавати права конститутивних народа и осталих и да ће бити уређивани равноправно на три службена језика и два писма. Закон о јавном сервису Радио-телевизије Федерације БиХ каже да ће "програм РТВФБиХ уважавати уставна права грађана, конститутивних народа и осталих и биће уређивани равноправно на сва три службена језика и оба писма".

Осим РТРС-а оба писма на свом сајту од медија у Републици Српској имају само "Глас Српске" и БН телевизија. С друге стране Aлтернативна телевизија, Пинк, Бел телевизија, "Независне новине", "Вечерње новости", "Блиц", "Прес РС", "Фокус" на својим сајтовима имају само латинично писмо, док само ћирилицу користи портал Фронтал.рс. Ниједан медиј у ФБиХ нема могућност читања садржаја на ћирилици. Тако ОБН телевизија, "Дневни аваз", "Ослобођење", "Вечерњи лист", портали Сарајево-икс, свевијести.ба, дневник.ба имају само латиницу.

Члан Комисије за саобраћај и комуникације Парламента БиХ у прошлом сазиву Жељко Кузмановић каже да РТВФБиХ не поштује закон у којем пише да ће програм РТВФБиХ уважавати уставна права грађана, конститутивних народа и осталих и да ће у њему равноправно бити заступљена оба писма.

– Чињеница је да они крше закон самим тим што код њих ћирилица уопште није заступљена. Крајње је лицемјерно да неко ко се представља као перјаница демократског извјештавања у БиХ крши конститутивност народа, односно крши законске одредбе којим су јавни РТВ сервиси обавезни да користе оба писма равноправно у свом програму – истакао је Кузмановић.

Када су у питању остали медији у БиХ, који немају карактер јавних, Кузмановић је истакао да је то ствар избора.

– Када се ради о јавним РТВ системима који би требало да припадају свим конститутивним народима, онда би требало да буду подређени тој улози, односно да заступају интересе сва три народа и њихова обичајна и традиционална права. Приватни медији имају право избора, али јавни морају да поступају у складу са законом, односно Уставом – истакао је Кузмановић.
Удовичић

Члан Управног одбора ФТВ-а Раденко Удовичић рекао је да су ћирилица и латиница равноправна писма у БиХ, али да ниједан медијски закон стриктно не прописује шта треба да буде на једном или другом писму.

Удовичић је казао да сваки јавни емитер треба да има оба писма на свом сајту.

– Већ на идућој сједници Управног одбора ФТВ-а предложићу да се уведе и ћирилица на наш сајт и изнијећу да постоје замјерке због њеног непостојања – додао је Удовичић.

Д. К.

Глас СрпскеОставите одговор