Кантримен: Централизована БиХ није реалност

БАЊА ЛУКА – Помоћник замјеника државног секретара САД Томас Кантримен изјавио је да би устав који предвиђа централизовану власт можда и успио да земљу доведе брже до ЕУ, али да то није реалност у БиХ. "У Европи има примјера држава које нису јако централизоване, али функционишу. То треба да буде наш циљ. Треба да тражимо […]

понедељак, фебруар 28, 2011 / 10:44

БАЊА ЛУКА – Помоћник замјеника државног секретара САД Томас Кантримен изјавио је да би устав који предвиђа централизовану власт можда и успио да земљу доведе брже до ЕУ, али да то није реалност у БиХ.

"У Европи има примјера држава које нису јако централизоване, али функционишу. То треба да буде наш циљ. Треба да тражимо функционалност земље, и то треба да буде свима циљ", рекао је Кантримен.

Према његовим ријечима, дугорочни циљ СAД је стабилна и успјешна БиХ са два јака ентитета и ефикасном влашћу на нивоу државе која напредује према европској заједници.

Говорећи о проблемима у вези са формирањем власти у Федерацији БиХ и БиХ, Кантримен је рекао да лоптица више није у Бањалуци и да је пребачена у Сарајево.

Кантримен је рекао да САД сматрају да је високи представник имао велики допринос досадашњем успјеху БиХ, додајући да никад нису мислили да његова улога треба да траје заувијек.

"Без обзира на то колико још буде присутан високи представник, СAД ће остати у БиХ не због утицаја, него због успјеха", констатовао је Кантримен.Оставите одговор