08:50 Градска управа БЛ позива на вакцинацију Синовцем08:39 Амбасада Руске Федерације: По Инцковом тумачењу, могао би узети калашњиков, побити све посланике НСРС и бити у праву16:32 Шарганова нула: Гдје то Додик/Шаровић иду на територију Ефбиха, да славе оснивање неке јединице ВРС?16:03 Украјина шаље мировне снаге у БиХ, јер им војска код куће не зна шта ће од смирености15:22 Љубиша Петровић отворио врата бијељинске градске управе седми пут15:17 Шаровић за добродошлицу: Представник је озбиљне земље, однос ка њему зависиће од његовог понашања15:13 Додик за добродошлицу: Шмит се лажно представља као Високи представник15:06 Хеликоптерски сервис Српске: Три летјелице гасе пожар у близини Вишеграда - два из Србије15:02 Вијести из свемира: Опадање притиска у модулу Звијезда, нема везе са прикључењем модула Наука на МСС09:15 Маске су пале - Корона у здравственим установама

Кантримен: Централизована БиХ није реалност

БАЊА ЛУКА – Помоћник замјеника државног секретара САД Томас Кантримен изјавио је да би устав који предвиђа централизовану власт можда и успио да земљу доведе брже до ЕУ, али да то није реалност у БиХ. "У Европи има примјера држава које нису јако централизоване, али функционишу. То треба да буде наш циљ. Треба да тражимо […]

понедељак, 28 фебруара, 2011 / 10:44

БАЊА ЛУКА – Помоћник замјеника државног секретара САД Томас Кантримен изјавио је да би устав који предвиђа централизовану власт можда и успио да земљу доведе брже до ЕУ, али да то није реалност у БиХ.

"У Европи има примјера држава које нису јако централизоване, али функционишу. То треба да буде наш циљ. Треба да тражимо функционалност земље, и то треба да буде свима циљ", рекао је Кантримен.

Према његовим ријечима, дугорочни циљ СAД је стабилна и успјешна БиХ са два јака ентитета и ефикасном влашћу на нивоу државе која напредује према европској заједници.

Говорећи о проблемима у вези са формирањем власти у Федерацији БиХ и БиХ, Кантримен је рекао да лоптица више није у Бањалуци и да је пребачена у Сарајево.

Кантримен је рекао да САД сматрају да је високи представник имао велики допринос досадашњем успјеху БиХ, додајући да никад нису мислили да његова улога треба да траје заувијек.

"Без обзира на то колико још буде присутан високи представник, СAД ће остати у БиХ не због утицаја, него због успјеха", констатовао је Кантримен.