Гадафи: Народ ме подржава и Либија је мирна

БЕОГРАД – Либијски лидер Моамер Гадафи изјавио је да је ситуација у Либији потпуно мирна и да га народ подржава. Гадафи је оптужио Ал Каиду да стоји иза "терористичких банди" које су одговорне за жртве у земљи. "Тренутно нема инцидената и Либија је потпуно мирна. Нема ничег необичног, нема немира", рекао је Гадафи у синоћ […]

понедељак, фебруар 28, 2011 / 10:50

БЕОГРАД – Либијски лидер Моамер Гадафи изјавио је да је ситуација у Либији потпуно мирна и да га народ подржава.

Гадафи је оптужио Ал Каиду да стоји иза "терористичких банди" које су одговорне за жртве у земљи.

"Тренутно нема инцидената и Либија је потпуно мирна. Нема ничег необичног, нема немира", рекао је Гадафи у синоћ емитованом телефонском интервјуу за телевизију Пинк.

Он је додао да су "банде" упале изненада у касарне војске и станице полиције и одузеле њихово наоружање, додајући да се ради о нападима "мањих група младих људи који су били под утицајем наркотика".

"Они су ушли у кампове и ми смо одбили да се на њих пуца. Међутим, они су након тога узели наоружање и почели да пуцају на војску и полицију и убили један број њих. И војници и полицајци су размијенили ватру с њима. С обе стране је погинуо веома мали број појединаца, за разлику од онога што се говори у иностранству", поручио је Гадафи.

Он је додао да су "те банде" након тога почеле да заузимају џамије и застрашују становништво, нарочито у Бенгазију, забранивши женама кретање.

"Ко год се кретао они би га убили. Уколико би се неко супротставио, они би га заклали. Ми смо их пустили и рекли – опколите их и оставите", навео је либијски лидер и додао да "они сад демонстрирају на улицама", нарочито у Бенгазију, и "убијају људе".

"Те људе су убиле терористичке побуњеничке банде. Те банде су свакако Ал Каида, а они их називају организацијом Ал Каида у исламском Магребу, која постоји у Алжиру, Малију, Мауританији и Авганистану", рекао је Гадафи.

Он је навео да становници тих градова упућују из својих домова позиве властима да их спасу. "Они чекају да их ослободимо наоружаних банди", рекао је Гадафи и додао да су у Либији тренутно у току демонстрације у знак подршке револуцији.

Гадафи је оцијенио да је Савјет безбедности УН усвојио резолуцију о Либији на основу медијских извјештаја страних новинских агенција.

"То је неприхватљиво! То се коси са здравим разумом. Ако је Савјет желио нешто да сазна, требало је да пошаље у Либију комисију за утврђивање истине, и пошто би она сачинила извјештај, тек онда да донесе резолуцију", поручио је либијски лидер.

У интервјуу који је дао на арапском, Гадафи је рекао и да је "либијски народ спреман да се супротстави".

"Либијски народ стоји уз мене у потпуности. Постоји мала група која је опкољена, али ми ћемо то рјешити свакако", поручио је Гадафи.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *