Знате ли да имамо Одбор за очување и заштиту српске имовине у Ефбиху?

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је данас у свом кабинету са представницима Одбора за очување и заштиту српске имовине у Федерацији БиХ.

петак, 20 јула, 2018 / 09:40

Представници Одбора упознали су предсједницу Цвијановић са проблемима са којима се суочавају избјегли и расељени Срби у поступцима успостављања или замјене земљишних књига на територији Федерације БиХ, а који се тренутно воде по Закону о земљишним књигама у ФБиХ.

Предсједница Владе је овом приликом истакла да се због евидентних бројних негативних реакција избјеглих и расељених лица која имају имовину у Федерацији БиХ, а којима је потребна помоћ у заштити њихових имовинских права, активно укључила и Влада Републике Српске.

Подсјетила је да је одлуком Владе у Републици Српској формирано шест канцеларија за пружање бесплатне правне и друге неопходне помоћи избјеглим и расељеним Србима, како би били у могућности да заштите своје власништво, те навела да је таква канцеларија успостављена и у Новом Саду.

Предсједница Владе је истакла да су канцеларије, које су успостављене у Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове у сарадњи са Министарством за избјеглице и расељена лица Српске, само први корак у рјешавању овог важног проблема те истакла неопходност институционалног дјеловања.

Предсједница Цвијановић овом приликом је најавила да ће на наредној заједничкој сједници влада Српске и Србије у Требињу делегирати ово питање, како би се конкретизовале даље обавезе и задаци који предстоје у рјешавању овог значајног националног питања.

Представници Одбора су исказали велику захвалност Влади Српске и предсједници Цвијановић лично, за помоћ и подршку коју Република Српска пружа избјеглим и расељеним Србима у очувању и заштити њихових права и имовине у Федерацији БиХ. Одбор за очување и заштиту српске имовине у Федерацији БиХ чини више од 30 удружења избјеглих и расељених лица, а на састанку су их представљали: Смиљка Кнежевић и Ђорђе Радановић,Удружење Крајишника Бијељина, Ранка Срдић Милић, Савез крајишких удружења Нови Сад, Душко Ћутило, члан Одбора и директор Фонда за повратак Владе АП Војводине.

Састанку је присуствовала и директорица Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове /РУГИП/ Босиљка Предраговић и помоћник министра за избјеглице и расељена лица Републике Српске Радован Грајић и члан Одбора за очување и заштиту српске имовине у Федерацији БиХ.