Зна се са ким се може шалити: Ухапшен због вица са Шарлијем

Француски комичар Дјудони Мбала (Dieudonne) ухапшен је под оптужбом да оправдава тероризам (apologist for terrorism), након што је поставио објаву на Фејсбуку у којој је "изразио симпатије" према једном од убица током терористичког напада у Паризу.

четвртак, 15 јануара, 2015 / 09:28

Тужилац је покренуо поступак против њега, након што је написао: "Што се мене тиче, осјећам се као да сам Шарли Кулибали" при чему је спојио слоган "Ја сам Шарли" којим се одала солидарност са жртвама магазина Шарли Ебдо, и презиме једног од убица.

Амеди Кулабали је убио четворо Јевреја у кошер продавници у Паризу. Дјудонијеве емисију су скидане са ТВ програма након интервенција француских власти, јер су сматране антисемитским.

Дјудони је спорни пост написао након недељног марша који је у знак подршке нападнутом листу на улицама Париза окупио више од милион људи. Он је највећи митинг у историји модерне Француске назвао "магичним догађајем који се може поредити са великим праском. "

Након што је проблематизован, он је спорну објаву обрисао са друштвене мреже, а на критике министра иностраних послова рекао да "влада покушава да му уништи живот, док он само покушава да насмије људе".

Комичар је међународну пажњу медија скренуо 2013, након што је фудбалер Николас Анелка кажњен са пет мечева неиграња због кориштења геста који је у емисији приказао Дјудони, а који је окарактерисан као антисемитски.

Дјудони је славу стекао у комичарском пару са јеврејским колегом, користећи расне стереотипе у шалама. Два пута је (1997. и 2001.) изашао на изборе базирајући кампању на противљењу десничарском Националном фронту. Отац му је Камерунац, а мајка Францускиња. Интересантно је да се касније приближио Националном фронту, те да му је Жан Мари Лепен крстио једну од кћерки. Задржао је оштре критике према Јеврејима у јавном наступу, и подржавао Палестинце.