Влада наредила ИРБ да одобри четири зајма од 13,5 милиона КМ

Влада Републике Српске почела се бавити и банкарским пословима. Влада је искористила, прије неколико мјесеци уведену, кредитну линију "Зајмови за правна лица која одреди Влада" и Инвестиционо-развојној банци дала налог да одобри четири зајма од укупно 13,5 милиона КМ, преноси пословни портал Капитал. ИРБ је тако „Алумини“, кћерки фирми Фабрике глинице „Бирач“ Зворник дала трогодишњи […]

четвртак, 15 јануара, 2015 / 09:56

Влада Републике Српске почела се бавити и банкарским пословима. Влада је искористила, прије неколико мјесеци уведену, кредитну линију "Зајмови за правна лица која одреди Влада" и Инвестиционо-развојној банци дала налог да одобри четири зајма од укупно 13,5 милиона КМ, преноси пословни портал Капитал.

ИРБ је тако „Алумини“, кћерки фирми Фабрике глинице „Бирач“ Зворник дала трогодишњи зајам од пет милиона КМ. „Алумина“ је захтјев доставила 11. новембра, а велики кредитни одбор ИРБ-а сагласност је дао 26. децембра.

Други зајам од два милиона КМ, ИРБ је дала Болници Српско Сарајево, на рок отплате 60 мјесеци и грејс периодом од годину дана. Уговор о зајму је потписан 22. децембра.

У договору са Владом РС, захтјев за зајам од два милиона КМ, 09. децембра доставила је и добојска болница „Свети Апослол Лука“. С обзиром да је документације потпуна наредних дана се очекује позитивна одлука кредитног одбора.

Пољопривредни институт Републике Српске тражи од ИРБ-а зајам од 4.585.756 КМ. Захтјев су поднијели 19. децембра и њихова документација је оцијењена као потпуна.

Сав ризик на ИРБ

Сва четири зајма се дају без финансијског посредника, директно са рачуна ИРБ-а, односно не пласирају се преко неке од комерцијалних банака које би на себе преузеле ризик наплате и гарантовале држави поврат средстава.

Кредитном линијом „Зајмови за правна лица која одреди Влада“, највиша извршна власт у Републици Српској прибавила је себи ексклузивно право да одлучује којим правним лицима и под којим условима, ИРБ треба позајмљивати новац.0 КОМЕНТАРА