Златни лав филму \’Фауст\’ Александра Сокурова

Филм Фауст руског редитеља Александра Сокурова добио је синоћ Златног лава за најбољи филм на овогодишњем фестивалу у Венецији. Филм, који се само у појединим дијеловима ослања на Гетеов текст, није био међу фаворитима за награду Мостре и његова побједа је прилично изненађење нарочито након млаког пријема на пројекцији за новинаре. Фауст је, иначе, дио […]

недеља, 11 септембра, 2011 / 08:07

Филм Фауст руског редитеља Александра Сокурова добио је синоћ Златног лава за најбољи филм на овогодишњем фестивалу у Венецији.

Филм, који се само у појединим дијеловима ослања на Гетеов текст, није био међу фаворитима за награду Мостре и његова побједа је прилично изненађење нарочито након млаког пријема на пројекцији за новинаре.

Фауст је, иначе, дио Сокуровљеве монументалне тетралогије "Људи моћи" о Адолфу Хитлеру (Молох), Лењину (Таурус) и Хирохиту (Сунце). Филм, снимљен на њемачком језику, у готово монохромном кључу, је прича о успијешном научнику кога почињу да гуше вјерска ограничења у науци и који је спреман да прода душу ђаволу зарад праве просвећености.

Сребрног лава добио је кинески редитељ Каи Ссангџун за филм "Људи планине људи мора", док је специјална награда жирија отишла драми "Тераферма" Емануел Криалезе о Африканцима у Италији. За најбољег глумца фестивала проглашен је Мајкл Фасбендер за снажну улогу сексуалног зависника у филму "Стид" Стива Меквина.

Најбоља глумица је Дини Јип из Хонг Конга за улогу оцвале домаћице у филму Ен Хуи "Једноставан живот". Награда за најбољи сценарио отишла је грчкој драми Алпи, причи о групи глумаца који глуме покојнике како би ублажили тугу њихових породица.

Специјална награда отишла је и Алу Паћину за његов документарац "Дивља Саломе".

Фестивал у Венецији, 68. по реду, најстарије је филмско такмичење на свијету. Ове године 23 филма била су у конкуренцији за Златног лава.