dysko

Стенограм II: Задужења и расподјела опреме за здравство

Др Ненад Стевандић, како је и обећао читаоцима, шаље још један стенограм са засиједања НСРС. Стенограм преносимо у цјелости и без икаквих лекторских интервенција. НЕНАД СТЕВАНДИЋ Хвала г-дине предсједниче, поштовани министре, поштовани чланови Владе РС, колеге посланици, Ја бих прво да изразим једно велико задовољство и захвалност због одлуке Народне скупштине Републике Српске да се […]

недеља, 11 септембра, 2011 / 08:00

Др Ненад Стевандић, како је и обећао читаоцима, шаље још један стенограм са засиједања НСРС.

Стенограм преносимо у цјелости и без икаквих лекторских интервенција.

НЕНАД СТЕВАНДИЋ

Хвала г-дине предсједниче, поштовани министре, поштовани чланови Владе РС, колеге посланици,

Ја бих прво да изразим једно велико задовољство и захвалност због одлуке Народне скупштине Републике Српске да се усвоји закључак којим се Влада РС обавезује да у тексту образложења приједлог одлуке о прихватању задужења Републике Српске детаљно образложи утрошак кредитних средстава према премјеру и предрачуну, усвојених иневстиционих пројеката, степена довршености као и структуру по изворима средстава већ реализованих инвестиционих улагања.

У приједлогу ове дневне тачке која је била дјелимично образложена, недостајао је један део па је Одбор за здравство направио компромис са Министарством здравља да се достави и додатно образложење одлуке и оно што може да буде веома индикативно и веома корисно, а то је да ми први пут имамо одлуку о кредитном задужењу гдје постоји једна врста трошковника чак назив уређаја који треба да се купе, ми то до сада углавном нисмо имали прилику да је то тако ја ћу вам цитирати неколико тачака из ранијих задужења гдје је углавном писало да ће се набавити нова савремена опрема три тачке, тако да ово представља један веома квалитетан помак што не значи да ни о томе не треба расправљати и рећи своје мишљење и сугестије.

Е, сад да пређемо на суштину онога, Невесиње дакле и град око 9.000 становника, то је град гдје већ постоји изграђен болнички капацитет недовршен и гдје је већ купљено доста тога од опреме, између осталог купљени су и "колордоплери" такође имају још један ултра звук који је мобилног карактера, постоји и један од најсавременијих мамографа у региону чију је куповину омогућио покојни донатор г-дин Л____, овај произвођача је "џеналелектрика" али који је двије године већ у магацину и није направио ни једну, ово му је друга година, ни једну мамографију.

Ја желим да изнесем некакве приједлоге, сугестије или примједбе ко како мисли, да их протумачи, а то је да у овој одлуци о кредитном задужењу гдје је таксативно наведено да ће помоћ у опреми добити ЦТ -16 _____Касиндо и Приједор, ренген Невесиње и Добој, Ц-лук Требиње, мобилни ренген Невесиње, а већ наведох да један имају, и два ултразвучна апарата за болницу у Невесињу то је кардиолошки по цијени од око 91.000 евра и ултразвучни апарат гинеколошки дакле 93.000 еура, ради се наравно о по овој цијени "колордоплер" апаратима.

Е, ја сад желим да вам дам једну компаративну анализу која говори о посједовању ових апарата и њиховој искористивости. Садашњи "колордоплер" апарат у Невесињу, његова употребљивост је од прилике између 3-4 пута мјесечено када то уради гостујући гинеколог, значи купујемо још два "колордоплера" по огромној цијени. Сад ћу да вам кажем да Теслић са 50.000 становника дакле пута више нема "колордоплер", Челинац са 19.000 становника нема "колордоплер", Кнежево са 15.000 становника нема "колордоплер", Котор Варош са 25.000 становника нема "колордоплер", Рибник са око 10.000 дакле ____Невесињу нема "колордоплер", Мркоњић Град преко 20.000 становника нема "колордоплер", Шипово преко 12.000 становника нема "колордоплер", а врло је занимљиво да једно Љубиње са 2.000 становника има "колордоплер".

Ја мислим да се Херцеговини неће пуно помоћи ако се купују апарати који ће бити у магацину чије искористивост није евидентна и није у складу са њиховом цијеном ни набавком ни опремањем.

Ја знам да је овим пројектом министарство на неки начин било хајде оптерећено или да кажемо ограничено па да не би пропала средства и задужења да се морало то купити, међутим апарати се купују углавном тако што се каже њихова искористивост је толико и толико пута мјесечно да би се оправдавала њихова куповина. Ја сам дао само једну малу анализу ултразвучних апарата и навео сам општине које имају заједно 170.000 становника, а немају ни једног "колордоплера". Овим пројектом би Невесиње суштински имало три "колордоплера" на 9.000 становника, а "колордоплер" већ имају и Љубиње и Требиње и тако даље, ја мислим да је то предмет будућег рада министарства и да би морао да се изврши попис опреме са анализом њихове искористивости, цијене употребљивости и да видимо коилко је то оправдано и исплативо.

Ја разумијем да су кредитна задужења неопходна, разумијем да нам степен здравствене заштите негдје расте – негдје не расте, али хоћу још једном да поновим причу о људском ресурсу у здравству, најбољи ултразвучни апарат је онај кога користи најбољи дијагностичар, и људски фактор је пресудан јер и са лошијим ултразвучним апратом добар дијагностичар ће дати позитивну и тачнију дијагнозу него лошији са добрим апаратом, поготово је најлошија ако имате добар апарат на коме нико не ради. Ја сам навео већ за 2-3 апарата у Невесињу који не раде.

Подсјетићу вас још на то да је било и других инвестиција чија је оправданост, не могу да кажем упитна, али требало би да се анализира. Рецимо купљено је 100-тину аутомобила кредитним задужењем по цијени од 131.000 марака, ради се о аутомобилима који од додатне опреме дакле медицинске имају ротацију, овај носила, и боцу са кисиком. Мени је жао, али надам се да се неће нико наљутити у Херцеговини постоји једна приватна установа која поред купљених ових 100 гдје рецимо у Невесињу има 6 ових аутомобила, је и купила возило старо годину дана, хајде да кажемо да је половно, које гдје је плаћено испод 50.000 марака, а има: респиратор, вјештачка плућа, ЕКГ мониторинг, један да кажемо комплетан систем који апспиратори који посједује једна мања интензивна њега. Данас се та кола у Херцеговини стално изнајмљују кад пацијенти путују у веће центре, пре три дана су изнајмљена у Требињу за транспорт једног дјетета, а ми смо купили 100 аутомобила, а да нема ни једног таквог.

Ја ћу подржати кредитно задужење да се сутра купи и санитетски хеликоптер као што је урадила Пољска и Чешка дигла здравствену заштиту на максималан ниво, али уради се студија изводљивости, анализа, види се шта се штеди и колико се људских живота спаси.

Ја мислим да се најмање људских живота спаси стављањима свјежих, нових дијагностичких апарата високог квалитета у магацине на којима нико не ради и ја мислим да све будуће што буде радило Министарство здравља мора да буде покривено са тим.

Рећи ћу и неколико ствари за које сматрам да сам дужан као љекар да их кажем, а то је да у установи гдје ја радим је у овој години било 63.000 лијечних пацијената , а 37.000 оперисаних, ултразвучних прегледа је било преко 10.000, упоредите то са три ултразвучна прегледа са једним апаратом у Невесињу и купити још два ултразвучна апрата за ту болницу, ја мислим да треба добро изанализирати не кажем да ти апарати не требају, ја сам навео 12 општина које немају, а имају много више становника, али он је накориснији када је употребљив и никад не смије бити сврха куповине опреме да се купе апарати, сврха мора бити да се он употреби за оно зашто служи, а то је за превенцију болести и лијечењу пацијената.

Хоћу још да кажем да сам направио некакав списак задужења кредитних у задње 3 или 4 године и да је то да наведем 100 милиона евра то је ово прошло задужење, 35, па још једном 35, па 30, па 10, ова сад 2,400 и 120 које је наведено у овом материјалу, па ви можете да дођете веома брзо до цифре од 317 милина евра, а ми немамо још завршене виталне капацитете ни болницу у Бијељини ни Клинички центар у Бањалуку коме фали читава поликлиника, која је услов да би функционисале клинике, ми сад опремамо са новом опремом ако Бог да па прође ова како се зове и у Парламенту БиХ ова ратификација оне одлуке које смо ми донијели, значи мислим да ствари морају да се слажу од темеља, да имају своју економску оправданост и ја савјетујем са овога мјеста да се у РС направи попис дијагностичке опреме са анализом њихове искористивости и употребљивости.

У Клиничком центру Бањалука прошле године су кажњавани гинелози, ако апарат није имао довољно, довољан број ултразвучних прегледа и он је огроман и енорман у Бањалуци, али исто тако постоје мјеста гдје се он уопште не употребљава, а купује се још један.

Кажем имам разумјевања да се купи опрема, имам разумјевање и знам да су потребни да кажемо апарати Добоју, Невесињу, Касиндолу, Приједору, али мислим да би се бољом анализом могло доћи до коректније набавке, боље распоређености апарата по броју становника и броју пацијената и мислим да је једино што је добро у овом кредитном задужењу је то што је споменута могућност грађења посебног одјела за дјецу обољелу од асме или хајде да кажемо некакву врсту арелголошко-пулмолошког одјела и мислим да би то било рјешење за мале општине које немају ни ресурс нити могу да буду уклопљене са својим бројем становника у опште болнице, тако су то ријешили Чеси и Пољаци, градњом специјалних установа.

Разумијем ја да и у Невесињу је тешка економска и социјална ситуација, ту је највећи број запослених по ономе што сам анализирао управо у болницу, ја разумијем да тамо највише људи и прима плату зато што ради у болници, али тај систем мора да се промјени на корист, а не на већу штету јер кад се све сруши имаћете огроман број незапослених и мислим да такве болнице морају да добију специјални статус, да се ту лијече пацијенти да кажемо одређене врсте болести јер тако ће испунити и европске норме, јер нико неће____болнице, опште болнице на 9.000 становника она мора бити специјална да би опстала, ако је специјална онда се не смију куповати три уређаја који су исте сврхе, а ни један се не користи, него морају бити прилагођени тој специјалној намјени, то је шанса да оне у будућности сарађују, да опстану и да вежемо кадар да не одлази зато, а то мора бити резултат озбиљне анализе, а та озбиљна анализа мора почети пописом све дијагностичке опреме од лабораторија, ултразвучних апарата са анализом њихове употребљивости, ја сам то сачувао за будуће ово посланичко питање и ово што говорим треба да буде фактор озбиљност и даљег развоја здравства у РС, а не приједлог за расправу између позиције и опозиције или нешто што би требало да изазове некакву велику полемику.

Ја се надам да сте ви ово добро разумјели, овдје се ради о енормним средствима, чак ова два милиона и триста нису ни близу ових раније набројаних, али ако почнемо да се одговорно односимо и према новцу и према опреми која се купује, онда ћемо и убудућности имати успјешнији систем, имаћемо много мање лоших ревизорских извјештаја, а много задовољније пацијенте, љекаре и све остало и још једном ћу поновити од ових 317 милиона које сам набројао, људски ресурс мора да добије своје мјесто, јер сам рекао то прошли пут разговарајући и расправљајући са министром да ми имамо најмање љекара у југоисточној Европи или Западном Балкану и да нам љекари одлазе, а да ми и даље купујемо скупу опрему, ево за коју овом малом анализом сам утврдио да се што се тиче ултразвучних апарата није добро распоређено.

Хвала лијепо.

ПРЕДСЈЕДНИК РАДОЈИЧИЋ

Хвала. Министар Шкрбић, реплика.

РАНКО ШКРБИЋ

Хвала г-дине предсједниче, господо, даме и господо народни посланици,

Не могу да не кажем пар ријечи везано за ову тачку дневног реда и ствари које су наведене од стране колеге Стевандића, које се дијелом односе на болницу Невесиње, дијелом се односе на политику здравства и унапређењу здравствене заштите на цијелој територији РС.

Кредитно задужење које је пред нама представља кредитно задужење које смо радили и треба да реализујемо кроз тзв. Аустријски кредит из једног простог разлога што кроз кредитно задужење Кореја 1. и 2. нисмо успјели да заокружимо све оно што смо планирали да урадимо кад је у питању стандардизација и опреме и услова у болничком сектору Републике Српске. Неке болнице су остале мимо тога и из тог разлога смо ишли на ово кредитно задужење са два циља, једно да опрему неопходну за болницу Невесиње допремимо и да обезбједимо, јер смо били у обавези кад смо разговарали са донатором, покојним Михајлом Лабовом, да ће он финансирати болницу, а да ћемо ми финансирати дио опреме. У овом додатном образложењу имате и комплетан попис опреме и садржаја које ће Министарство обезбједити на различите начине између осталог и кроз аустријски кредит.

У исто вријеме смо хтјели да искористимо прилику да набавимо дио опреме који недостаје да би униформисали услове да Приједор има исте услове као Добој, да имају исте услове као Бијељина, кад је у питању не знам ЦТ опрема, да сви имамо јединстве 16 ЦТ из тог разлога је овај додатак опреме који је ишао кроз невесињски да кажем аустријски програм за Невесиње.

Програм се зове опремање болнице Невесиње и он се као такав није могао мјењати, то је било питање и уједно сада и одговор за оне посланике који су питали зашто то није сада и другачији названо и слично, управо из разлога практичности ништа друго, административних хајде да кажем ставки.

Из овог програма веома је јасно да ћемо комплетно опремити болницу Невесиње и да ће опрема служити њиховој намјени.

Хајде сад ћу вам дати друго питање да ли Невесињу треба болница од 3600 квадратних метара?

2001. године када је покојни Лаболо основао фондацију и кренуо да ради ову болницу имао је најбољу намјеру да свом народу у свом граду одакле је он дошао из Херцеговине понуди нешто и рекли су болницу, колику болницу треба да правимо, велику болницу треба да правимо, јер је мегаломански наш однос према томе. Ја одговорно тврдим као министар здравља да Невесињу не треба оволика болница, управо из тог разлога смо ми ишли на додатни програм и то што сте нашли и што кажете да подржавате то је управо разглог што смо ми рекли дајте да видимо шта још мимо тога трба да урадимо да би за 19.000 становника и можда још мало нешто око Берковића што има, можда нешто мало око Љубиња што има да задовољимо потребе за цијелу Херцеговину која нема 80.000 становника, довољна је једна болница, сасвим довољна једна болница, сад се десило да имамо двије болнице, имамо двије варијанте које у свјетској пракси постоје или да срушите болницу, динамит и срушите болницу или да направите прерасподјелу или намјену те болнице за нешто што може служити. Ми мислимо да није добро да рушимо болницу, направљена је треба је искористити за нешто што треба да користи, четири одјељења су у тој болници предвиђена ништа више, то је мала болница (вријеме) значи можемо разговарати о свим тим стварима, али молим вас овдје не треба користити или око овог пројекта и сада причати причу о којој смо неки дан или неколико минута или сати разговарали, тако да…..

ПРЕДСЈЕДНИК РАДОЈИЧИЋ

Хвала. Морам вас прекинути. Г-дин Вуковић Радован реплика

РАДОВАН ВУКОВИЋ

Поштовани предсједниче,

Није реплика, криви навод уваженом посланику Стевандићу, заиста овај цијеним не мислим да суштински нешто мјења ствар, али због јавности Невесиње није 9.000 становника, Невесиње има преко 15.000 становника, тако Љубиње није 2.000 него преко 4.000 и из тих разлога да једноставно ако се прати ово да се на неки начин неко не помисли од грађана да се смањује тако драстично број становника Херцеговине, јер у Невесињу има скоро 12.000 само гласача, а становника преко 15, из тог разлога , а све ово друго, не мислим да је важно 15 или 9 сасвим је свеједно у односу на ову причу коју сте ви причали.

Ево само толико.

ПРЕДСЈЕДНИК РАДОЈИЧИЋ

Реплика, криви навод г-дин Стевандић
НЕНАД СТЕВАНДИЋ

Искористио бих прилику да се извинем, ја сам хтио да кажем о броју осигураника, они који су осигурани, који плаћају здравствено осигурање, значи то је мој лапусус а није би била намјера да смањим број становника у Невесињу.0 КОМЕНТАРА

 1. g. Stevandicu prijatno sam se iznenadio kad sam vidio da citate komentare a ponekad i odgovorite.za vecinu poslanika,pogotovo izmedju izbora, narod je samo stoka koja treba da glasa i da se zadovolji mrvicama ispod njihovog stola.
  mozda bih ja bio i radikalniji: kolika je strucnost i profesionalno iskustvo doktora koji neki aparat koristi 2 puta mjesecno?mozda je pacijentu bolje otici i pregledati se negdje drugo.nije samo to nakrivo nasadjeno:organizacija posla u bolnici trebinje je takva da, kad moram,idem kod privatnika ili u druge bolnice (ljubinje,foca) jer mi se i financijski vise isplati a znam i da se vecina stanovnika popova polja lijeci u ljubinju zbog blizine i kvaliteta usluge a neki i u ravnom(federacija).bar organizacija posla ne trazi veca ulaganja.osim toga u pravu ste da su kadrovi bitni kao i oprema pa i u njih treba ulagati.mozda bi nevesinjcima bilo bolje da su te pare dali studentu generacije na medicinskom fakultetu ne bi li dosao u nevesinje.doduse od opreme se moze uzeti procenat a od studenta ne moze i mozda je to razlog sto vlast ulaze u opremu.
  ipak sve ovo je samo kap u moru nepravilnosti u rs i ja bih malo skrenuo sa teme.naime lokalni izbori se blize,prica se i o izborima na nivou bih, a vasa partija se ponasa kao slijepac u magli.ponovicu link a da sam ja na vasem mjestu svaku recenicu bih dvaput procitao i razmislio:http://www.6yka.com/sads-magare .jeste pomalo cinicno ali uglavnom tacno.razmisljate li vi sa kim ce te na izbore i protiv koga?i sta radite po tom pitanju? ako do proljeca ne budete imali listu i plan i program izgubili ste izbore, a do proljeca je 6 mjeseci. vi kao vjerovatno najveca opoziciona partija nosite i najvecu odgovornost a u ovom trenutku je odgovornost jos i veca zbog situacije u rs.mozda je vec kasno za normalnu drzavu a ako nije poslije narednih izbora,ako ih izgubite, ce sigurno biti jer ce sve sto imamo biti privatna prcija jednog covjeka ili mozda vise vas ako ste dogovorili dil.vjerovatno vam je jasno da je ugled pojedinih opstinskih odbora vase stranke u rangu ugleda lokalnog lovackog drustva a ispod ugleda lokalnog fudbalskog kluba.osim toga za koga bih ja trebao glasati npr u hercegovini?u vecini opstina ste bili dugo vremena na vlasti i ucinili sve sto ste mogli da sve propadne jos samo niste uspjeli srusiti te gacko i het ne zato sto se niste trudili nego sto su previse jake firme.pa vama je najjaci kadar prtilo koji se nikad nije petljao u svoj posao poslanika i njegov svaki govor u skupstini je vjerovatno najskuplja investicija u rs jer govori jednom godisnje a svaki mjesec dobija platu,doduse nema nikakvih afera.u bileci, nevesinju,berkovicima i ljubinju ste skoro neprekidno na vlasti i u tim opstinama je situacija najgora i ja bih sad trebao glasati za vas.u trebinju ste dugo bili vlast i propustili svaku sansu za razvoj.za vrijeme rata dok je sofer zaposljavao ljubavnice,rodbinu, kumove,prijatelje,propale direktore i fudbalere borca iz capljine u het i opstinu pametni su svratili i kad su vidjeli koliko je sati produzili u kanadu i australiju.
  ostali su Corovic i Dutina i osnovali fakultet za menadzment i alu, ali kako stvari stoje i to smo u stanju upropastiti.mozete misliti kako bi trebinje izgledalo da ih je vise ostalo.onu sa sesirom necu komentarisati jer je za nju zvonce a ne sesir.mijanovic je imo dobrih strana:kod njega si za bocu dobre rakije mogao srediti sve za sto su drugi trazili i dobijali 10%.grubac je pantelija topalovic za trebinjsku privredu:bio je direktor u iat kad je iat „privatizovan“ i predsjednik uo novoteks kad je otisao u stecaj.cuzulana necu komentarisati jer bi trebo sve ponoviti i jos dodati i sad bih ja trebo glasati za vas.
  razumijem ja da je svaka partija interesna grupa i da vi ne mozete raditi na svoju ruku ali radite li vi uopste ista osim ovih izjava?od onih spasitelja koje ste predlozili za rs prije sedmicu dana ni za koga nikad nisam cuo pa koji su to uspjesi zbog kojih ste ih kandidovali?ja razumijem da partija pomalo lici na svezanu vrecu punu macaka ali jeste li vi usamjeni jahac u toj partiji ili imate neku ekipu u cije ime govorite i koja nesto moze promjeniti?ako imate ekipu zasto se ne vidi vas rad?doktor ste i valjda znate kako se lijeci opasna bolest:po onoj narodnoj nista nije dugo ako se dobro skrati a u vasoj partiji ima dosta toga za skratiti.pri tom vjerovatno znate da je iz preventivnih razloga bolje sijeci malo vise nego malo manje.prica se da ste u koaliciji na bh nivou da bi ste zadovoljili apetite vjecno gladnih clanova partije a slicno je na lokalnom nivou i ako je tako to vam je jedan od glupljih razloga jer bi odlaskom takvih partija vise dobila na ugledu nego sto bi izgubila zbog njihovog odlaska.
  ako ste usamljeni jahac sta vi radite u toj partiji?trenutno nije vrijeme za sitno politicarenje nego za radikalne rezove sto bi se reklo ili jesi ili nisi lav.
  ja licno mislim da je vrijeme za pokret a ne za partije, razmisljate li o tome?mozda bi u pokret trebalo da udju i kompletne partije i da isture ispred sebe najbolje kadrove koje imamo po mogucnosti nestranacke jer bi se partije po obicaju tesko dogovorile oko fotelja.dobro razmisljanje na tu temu je iznio Nikola Sekulovic na nivou trebinja( http://slobodanvaskovic.blogspot.com/ ) a da je u pravu govori i vasa pobjeda u bileci i vjerovatno je to jedina svijetla tacka vase partije u hercegovini. pa nece vam pasti kruna sa glave ako pobijedi kandidat koji nije vas clan uostalom i onako ste opozicija sa vrlo vjerovatnom mogucnosti da padnete u rang brojnijeg lovackog drustva ako nastavite ovako.ovo rjesenje bi se moglo kopirati i na ostale opstine ako vec pali.
  ako ni to ne mozete sta radite tu gdje ste?
  pa kakva ste partija i kakvi su vam strucnjaci ako za nekoliko godina ne mozete stvoriti ama bas nikakav program izlaska iz krize,cak ni 10 recenica ili vam je stalo samo do vlasti i dijelite plijen sa ovima bez obzira ko je na vlasti.sa kojim pravom se kandidujete za vlast ako pojedinci (dobar primjer imate na prethodnom linku) naprave makar nekakav program izlaska iz krize a vasi strucnjaci-mamlazi ne mogu nikakav.
  kao sto vidite puno je vise pitanja nego odgovora pa bi makar na neka mogli dati odgovor kroz vase aktivnosti.

 2. Моја намјера је да покажем да постоји много показатеља да опозиција анализира и даје предлоге са критикама а да се то не види јер се то медијски покрива јефтиним маркетингом а у суштини је недоступно за видјети јер нема преноса скупштинских сједница.
  Дакле ја један овакав или сличан наступ морате имати конекције са најмање 20 општинских домова здравља, прегледати извјештаје фонда, мин здравља и ревизорске извјештаје, утврдити колика је искористивост и распоређеност апарата што надлежни као што видите не чине већ само купују купују…
  Ово је покушај да се то учини доступним јавности и да критички суд дају гарђани или сви заинтересовани.
  Наравно сада се то може окренути наопако, и упутити мени критике типа то је за кафану, удебљао си се,ниси опрао кола, кад те видим у прекаји све ћу ти у брк рећи и сл…
  НУшић нас је као народ сјајно описао.
  А што се тиче колумне, стиже убрзо.

 3. nenade, uh, baš si na kraj srca.
  Kada bih rekao bucku da nije bucko, onome čija su kola prljava da su mu čista…e, to bi bila tema za nušića.Udvorice, uvlakuše, povijuše, sterači,sladokusci na vlast su njegovi likovi.Šta ima loše u tome što sam rekao da bih volio da se vidimo u prekaji? Da ću ti reći nešto u brk, to niti sam rekao, niti tvoja djela i riječi imaju neku težinu za reći u brk.Znači, iako se sretnemo tamo ,kažeš, ne prilazi mi, slušam samo muziku koju volim.Hvala na iskrenosti.Svako dobro. prijedor

 4. Др Стевандићу свака част за овај извод из стенограма. Сада бих Вас замолио докторе да поставите питање на Актуелном часу, зашто НС РС нема постављене стенограме на своме сајту у електронској варијанти, ако већ нема тв преноса или зашто бар записнике не постављају, а зна се да је предсједник НС РС рекао да ће се то радити још 2007. године. Стенограми са јавних сједница треба да буду јавни, а по Пословнику о раду јавност не мора знати, а ни не може добити стенограме са затворених сједница. Значи, не бих да улазим у односе СДС- СНСД, али замољавам Вас као посланика да учините рад Скупштине транспарентнијим и јавности доступнијим, јер овај Ваш извод из стенограма је доказ да се може. Само да Секулићу из Клуба не буду гаће на штапу због овога. Исто тако свима који читају коментаре на Фронталу савјетујем да посјете у својим општинама и градовима канеларије народних посланика, па да виде да ли и када причају са грађанима,а да је то директан контакт и лична колумна појединца. Приједор твоји коментари су ок и питај др Стевандића да ли је спреман да те прими у канцеларији народног посланика, да га не чекаш да се видите у древном дрварском селу одакле су Стевандићи, Вјештице и још неки наши познати презимењаци. Човјек од Поповића!!

 5. Прво мени свако може реци све у лице и опште је познато да се трудим да примим све људе на разговор или комуницирам мејлом, преко портала , наравно у складу са својим могућностима јер ја нисам драгстор.
  Приједор ви само потврдјујете да не полемишете са мојим текстовима већ изгледом , мјестом гдје ми је родјен дјед и отац.Да сте имало неке озбиљне намјере сем дезавуисања.Ваљда је то због ваше перцепције СДС-а или нечег другог.
  Уосталом волим да се представим ако улазим у нечију интиму , породици и сл. што ви мени радите анонимно.
  Ако вам је лакше и вама и свим који то желе остављам мејл адресу
  [email protected]

 6. Pa ja o tome govorim, panteru.A, oni: pa tebi niko ne valja. Oni misle da su samo oni NEKO, i da osim njih nema niko drugi.Mi smo za njih uvijek bili stoka za šišanje , i topovsko meso.
  A, zapravo svi oni , kao što i ova pjesma kaže,čekaju nestrpljivo red da oglođu ono malo što je ostalo oko naših koskica.
  niko od njih nema ni namjeru da povuče kočnicu u kompoziciji u kojoj smo, a koja vrtoglavo juri, juri… u provaliju.

 7. Мислим шалу на страну докторе Стевандићу, потпуно ми је јасно да радите доста ствари из срца, а узгред буди речено поклапају се и са Вашим интересима па добијете 2 у 1. Немам ништа против тога, али суштина је и даље далеко од свега што се говори у Скупштини. Имамо материјале за редовну сједницу НС РС, http://www.narodnaskupstinars.net/cir/materijali/materijali.php?id_zas=%200 , да ли се овдје налази Закон о социјалној заштити? Да нисте и Ви под утиском близине Његовог величанства од Мрчеваца на Јахорини, заборавили да су неки цивилни инвалиди на +47 степени испред Боске мирно протествовали у знак негодовања зато што немамо Закон о социјалној заштити? Онда изађе др Шкрбић (свако јутро у 5 иде у шетњу на Шехове/ Бањ брдо, лијепо је што не зависи од свога закона и што је здрав) и каже да ће се у септембру усвојити тај закон да би умирио и онако немоћне људе. Хајде Ви прије сједнице организујте конференцију, направите притисак да се добије нови Закон или ћете штити „партнере“ из власти па ћете само овлаш при усвајању дневног реда споменути овај закон из популистичких разлога. Значи, супер је стенограм, сада без стенограма и прије сједнице будите уз народ и Ви и Ваша партија. Или сте заборавили да људи примају 41КМ за туђу његу и помоћ..

 8. Па ево да не мислите да не радимо
  у року 7 дана ће бити јавно презентовано скениранје
  и анализа здравства у РС од стране тима за здравство СДС-а са предлогом мјера.
  Тим од скоро 20 људи завршава документе који ће бити објављени.

 9. zdravstvo je panteru malo širi i rastegljiviji pojam, to se može javno skenirati.Može ovako i onako, ovo može-ovo ne.Ali, brate, kud si zapeo za tu tuđu njegu? 41 km! Pa takvi nam i ne trebaju što im treba tuđa pomoć.Samo nam smetaju.Da se država troši oko njih?Nemože, i gotovo.Ako se budu bunili, ne treba im ni to dati. ima većih prioriteta:dovesti na trg grand pjevače za praznike, pomoći mladim voćarima, zaposliti još kojeg savjetnika, povećati administraciju, pomoći zavisnim medijima…

 10. Поштовани г. Стевандић поздрављам ваше активности око здравства. Моје скромно мишљење(као пацијента)да је садашњи систем здр.заштите, заснован на породичном љекару, пропао. Навешћу само неколико примјера. Систем заказивања, је као добар да се не чека, али се опет чека. Ако ви, као пацијент треба да се наручите за 10 дана,јер не може прије, а деси вам се ујед непознатог инсекта од којег отиче нога, шта да радите 10 дана, јер вам нога отиче, у хитној вас неће примити, јер нисте хитан случај. Или још драстичнији случај, лом ноге, неће да вас приме, јер нисте хитан случај, а ваш породични љекар,ради у друој смјени, од 14 часова, а лом се догодио око 9. Само вас тјерају да идете приватно да се лијечите. Или ако сте распоређени у селу, нема шансе да добијете спец. упут, јер је љекар процјенио да нисте за специјалисту. Или још драстичнији случај, који ии је испричала моја породична љекарка, прије пар дана. Она је упутила пацијента са симптомима инфаркта, да би пацијента вратио дежурни интерниста, са ријечима да тај љекар нема појма јер“ је овце чувала“. Ради се о љекару са скоро 40 година стажа, преко 30 је специјалиста. Затим, начин прописивања лијекова. Ако пијете лијек чија кутија садржи 50 таблета, а лијек се пије 3 пута дневно, за 10 вам се потроши кутија. Кажу ми у породичној да им не признају што рецимо морам као пацијент доћи поново, да се пропише лијек, Фонд то не признаје. Зар се не може као у Хрватској елек.прописати лијек, а ја као пацијент одем у било коју апотеку и купим. Систем овјере здр. књижица је у најмању руку смијешан. Од чекања у реду у Фонду, до скоро њеног малог значаја. Умјесто да се то електронски увеже

 11. neprilagođen
  Хвала на сугестијама ,сличне ствари смо анализирали а ваша задња два предлога око вишекратног или електронског рецепта и електронске здрав књижице(као лична карта са чипом) дио су наших предлога мјера.

 12. Заиста се нисам мислио јављати у вези са овом темом, пошто сам свјестан да др Стевандић, као ни СДС неће причати прије сједнице о обећањима министра Шкрбића у вези са Законом о социјалној заштити. Изгледа како је Лазо Марић изгубио своје мјесто у парламенту у СДС-у нема људи спремних да поставе ово питање. Неприлагођени- ово што предлажете и што доктор Стевандић спомиње као приједлог мјера СДС-а су нажалост већ спомињали и из СНСД-а. Пошто доктор користи стенограме, не би било лоше да нађе из претходног сазива један, гдје министар Шкрбић говори о потреби увођења електронског рецепта и здравствене књижице. Имате прилику да будете оригиналнији докторе, пробајте са Законом о социјаллној заштити на којем испит није положио: министар Комљеновић, министар Кватерник, министар Шкрбић, министар Балабан и министар Родић. Видите колико „звучних“ имена из различитих времена успона и падова није хтјело ни знало да одговори на интересе социјалних категорија, е зато вам ја кажем да нема за овај народ велике разлике ви или СНСД, ПДП, ДП,ДНС, СП и остали који се баве политиком у РС. Немате сви заједно воље, капаццитете, не можете ходати гледајући испред себе и некада понизно у тло, него носом парате облаке (политичари, не ви лично и не само ви) и не видите од чега вам народ болује. Није за Закон о социјалној заштити крив Силајџић, Бакир, Суљо или Високи представник, него лијеност људи који зезну народ, живе од тог истог народа и још га кажњавају. Ваљда ће једном неко отрести ове наше политичаре, али баш у чело, па да се замисле, мада смо ми најглупљи на свијету, прије 11-12 година, садашњем предсједнику цијела дворана Борик пјева „чобане“, а након 5 година му љубе трагове стопа куда је прошао.

 13. Докторе жив ли си? Знамо сви да читаш, али изгледа да су одговори селективни и упућени само на она питања која су на линији мањег отпора. Хоће ли бити тај Закон о социјалној заштити? Добро вам је неки лик по ником Тито ледени на другој теми све рекао.

 14. Недавно сам разговарала са пријатељицом која ради као медицинска сестра на Паприковцу о стању у нашем здравству и тако смо се дотакле Завода за трансфузију крви у Источном Сарајеву. Једно вријеме је то било у медијској жижи, а онда ништа. Молим Рамштајна (он је са тог краја, ако се не варам) да ме исправи ако гријешим, али чини ми се да тај дио Српске нема Завод за трансфузију крви и да људи којима је крв потребна зависе од добре воље љекара у федералном Сарајеву, Бањој Луци и сл.

  Ако је истина да они тамо немају ту службу, како је могуће да нико не повуче то питање?! Зар су људи који живе тамо заслужили да им се крв доноси на „кашичицу“ и ако/кад се за то има услова?! Не дај Боже да неко умре због недостатка крви, коме то иде на душу?

  Господине Стевандићу, молим и Вас да покренете то питање што прије, наравно, уколико је истина оно што сам горе навела. А вољела бих да гријешим.

 15. pink panter
  нисам селективан у одговорима и не идем линијом мањег отпора.
  Ја читам скоро све а то што некад не одговорим свима је зато што сам много пута доживио разне неугодности, увреде и подметања.Са неким сам потпуно затворио комуникацију а трудим се да све који иоле пристојно комуницирају па макар ме стално нападали , размјењујем или супростављам мишљења.
  Бавио сам се мишљу да престанем да комуницирам уопште и то не због сујете, ароганције или што не трпим критике, већ што разне гадости читају многи који ме не познају па им је то први глас о мени, а још више ради своје породице јер и моја дјеца ,кумови , рођаци и пријатељи читају портале-фронтал и стално ме наговарају да се манем тога.

  Е сад што се тиче ваше теме рекох раније да имамо тим(преко 20 доктора и других стручњака) који ради анализу и то је у склопу са новом политиком која це битио посвецена човјеку и његовим проблемима.поздрав.

 16. Г. докторе хвала на одговору. Још вам предлажем да при изради те стратегије, размотрите и то да рецимо КЦ Бања Лука има неке специјалности само на папиру(то је јавна тајна) али се пацијенти из других дјелова РС, тамо шаљу, на преглед. Колико кошта развијање неке специјалности, као што су операције на срцу. Зар није јевтиније послати пацијента у референтну установу у окружењу као нпр. клиника за срце у Тузли или сличне клинике у Србији.
  Поред осталог треба размислити и о увођењу више приватлука у примарну здрав. заштиту. За ово је најбољи примјер бијељинска амбулатна „С медико“. Та амбуланта са три тима породичне медицине,опслужује око 6.500 пацијената(скоро као у неким општинама у РС) Већина пацијената је задовљна,
  јер су запослени тамо предусретљивији од развиканог Дома здравља(чији су љекари и сестре у принципу нељубазни).