Зеленаши из ММФ стигли по харач у Србију

Представници Србије и чланови мисије Међународног монетарног фонда /ММФ/ започели су данас званичне разговоре у оквиру другог разматрања резултата спровођења савјетодавног аранжмана – Инструмента за координацију политика /ПЦИ/.

петак, 11 марта, 2022 / 14:01

Разговори су почели пленарним састанком у Народној банци Србије /НБС/, гдје делегацију Србије предводи гувернер НБС Јоргованка Табаковић, а мисију ММФ-а шеф мисије Јан Кејс Мартејн.

До 23. марта разговараће се о актуелној фискалним, монетарним и укупним макроекономским кретањима, као и реализацији циљева економског програма, саопштено је из НБС.

Разговори се воде у оквиру другог разматрања резултата спровођења договореног економског програма, који је одобрен у јуну 2021. године и трајаће 30 мјесеци.

Прво разматрање спровођења економског програма окончано је у децембру 2021. године када је Одбор извршних директора ММФ-а донио одлуку о успјешном завршетку тог разматрања, наводи се у саопштењу.

Аранжман Србије са ММФ-ом предвиђа различите реформске циљеве, који се односе на даљу реформу јавних предузећа, наставак реформе Пореске управе, на зелену агенду и друго.

Претходни програм ПЦИ одобрен је Србији у јулу 2018. године и такође није предвиђао коришћење финансијских средстава.