Лицемјерно: Европски парламент у резолуцији означио и православну цркву, није напоменуо да је српска

За доношење Резолуције била су 552 гласа, против је био 81, док је уздржаних гласова било 60.

петак, 11 марта, 2022 / 09:46

ЕП је 9. марта изгласао Резолуцију о "страном мијешању у демократске процесе у Европској унији (ЕУ)".

Уз забринутост "због ширења стране државне пропаганде која понајпре потиче из Москве и Пекинга, као и из Анкаре”, и увјерење да Конфучијеви институти, који се оснивају на бројним европским универзитетима, "служе као платформа за лобирање за кинеске економске интересе и кинеске обавјештајне службе, као и за регрутацију агената и шпијуна”, у обимном документу на више од 50 страница, који захвата широк спектар тема и проблема, поменута је и СПЦ. Тачније – православна црква.

ЕП је "забринут због покушаја православне цркве у земљама као што су Србија, Црна Гора и Босна и Херцеговина, а посебно у њеном ентитету Републици Српској, да промовише Русију као заштитницу традиционалних породичних вриједности и учвршћује односе између државе и цркве”.

ЕП је, иначе, у резолуцији осудио покушаје Русије "да искористи напетости међу етничким заједницама на западном Балкану како би распирила сукобе и подијелила заједнице”.

Ово је први пут да смо видјели тако агресивни интервенционизам Европског парламента, где се негира име и идентитет СПЦ, јер се не помиње њено име, гдје се она дијели по државним границама.

У Резолуцији се, између осталог, наводи да је ЕП узнемирен што Мађарска и Србија помажу Кини и Русији у њиховим геополитичким циљевима.

Тражи се сазивање дијалога са цивилним друштвом и приватним сектором на Западном Балкану како би се координисали напори против дезинформација у региону.

У Резолуцији се оцјењује да "злонамјерне и ауторитарне земље, попут Русије и Кине, манипулишу информацијама како би пореметиле демократију ЕУ".

Европски заступници упозоравају да европски грађани, као и владе, "нису свјесни пријетњи" ових акција.

ЕП позива на санкције за страно мијешање и кампање дезинформисања, укључујући и одузимање лиценци организацијама, које дистрибуирају страну државну пропаганду.

(извори Политика и пропагандно гласило Сједињених америчких држава Радио Слободна Европа)