Сребренка поклања посебну пажњу Сребреници

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић изјавила је данас да општина Сребреница има посебну пажњу Владе Српске и да ће бити настављене активности на стварању услова за бољи живот.

петак, 11 марта, 2022 / 14:05

Голићева је на свечаној сједници Скупштине општине Сребреница поводом Дана општине најавила покретање рада бањских капацитета, што би допринијело развоју здравственог туризма и отварању нових радних мјеста.

Поводом додјељивања највећег општинског признања – Плакете са златним грбом ресорном министарству, Голићева је захвалила на награди и истакла добру сарадњу са општином Сребреница.

Она је позвала грађане Сребренице на међусобно уважавање и толеранцију.

Начелник општине Сребреница Младен Грујичић оцијенио је да је, упркос деликатној прошлости, ова општина политички и безбједносно стабилна и да у њој у миру и међусобном уважавању и сарадњи живе припадници српског и бошњачког народа, као и осталих и да нема никаквих међунационалних тензија ни инцидената.

Он је рекао да је Сребреница још неразвијена општина и да треба још доста година и подршке са свих нивоа да се реализују још неки пројекти који би омогућили њен бржи развој и стабилност те излазак из категорије неразвијених.

Грујичић је навео да је прошла година била у знаку изградње и асфалтирања локалних путева, а да су приоритети у будућем раду реализација започетог пројекта наводњавања пољопривредних површина на ширем подручју Скелана, те оживљавање бањског туризма и покретање рада Здравствено-рекреационог центра који би користио љековите воде са више изворишта Губера.

Он је најавио наставак изградње локалних путева и отварање нових радних мјеста, те отварање једног производног погона у овој години који би требало да запосли 25 радника.

Свечаној сједници, осим Голићеве, присуствовали су министар привреде и предузетништва Српске Вјекослав Петричевић, министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин, предсједник Владе Кантона Сарајево Един Форто, те други гости и представници политичког, културног, вјерског и привредног живота ове општине.

Плакета са сребрним грбом општине додијељена је Влади Кантона Сарајево, а Плакета са бронзаним грбом општине Универзитетско-клиничком центру Републике Српске.

Општинским плакетама награђени су Туристичко-рекреативни центар "Златибор", угледни љекар Даница Грујичић, Манастир Свете Тројице у Сасама, те Новка Петровић и Маринко Секулић.

Уручене су и новчане награде и захвалнице за постигнуте резултате у области науке, технологије, умјетности, пољопривреде, хуманитарног рада, хуманости, за најбоље ученике, спортисте, као и за област здравствене и социјалне заштите и образовања.

Након првих вишестраначких избора и пада социјализма у БиХ прекинуто је обиљежавање 11. марта као Дана општине Сребреница, односно дана када је ово мјесто ослобођено од фашистичких окупатора у Другом свјетском рату.

Од 1996. године сребреничка српска власт као Дан и славу општине прослављала је Покров Пресвете Богородице /14. октобра/ јер је то слава и овдашње истоимене цркве.

Успостављањем двоетничке власти 1999. године, поново долази до прекида обиљежавања Дана општине.

Сазив Скупштине општине Сребреница 2002. године доноси одлуку да се као Дан општине Сребреница обиљежава датум успостављања Дејтонског споразума.

Међутим, тадашњи одборници су грешком или незнањем, за мјесец погријешили датум успостављања Дејтонског мира па су умјесто 21. новембра у одлуци навели да је ријеч о 21. децембру и тако се 12 година обиљежавао погрешан датум као Дан општине.

У априлу 2014. године одборници су одлучили да пониште ранију и донесу нову одлуку којом су Даном општине Сребреница поново прогласили 11. март, који се након 25 година прекида, поново почео обиљежавати у овом мјесту.Оставите одговор