08:19 Кавказ опет крвав: Азербејџан напао Јермене у Нагорно Карабаху07:49 Вучић и естрада: Плац у селу, Американци који поштују Дражу и четнике, плус ракија за Трампа07:44 На истоку старе приче: Јужна оптужује Сјеверну Кореју (и обратно)07:28 Убијен демострант: Док се полтронски медији баве Бјелорусијом, у Египту протести забрањени од 2013. године07:16 Након литијске кампање, грађанистанска КОВИД-маска: Алекса Бечић никад не би освештао зграду Општине Будва07:09 Кренула кола низастрану: ДПС по анкети ЦЕДЕМ изгубио седмину гласова06:53 Воле нас к'о своје: УНДП и Британска амбасада имају велики интерес да дигитализују државну управу06:13 Панеуропска унија и Католичка црква отворили "Еуропски центар за мир и сурадњу" без присуства Срба06:06 СДС на изборе излази под слоганом: За Српску по мјери свих нас17:10 Вучићу не пада на памет: Пленковић би мијењао Дејтонски споразум

За Мајду Татаревић из Митровићевог министарства свете ријечи су: КОВИД-19 и ЦЕФТА

Саопштења потписује госпођа Татаревић и у једном документу шаље двије варијанте (азбучну и латиничну) што је космички напредније од Агенције за равноправност (с)полова, но неке ријечи су свете и српско писмо их није достојно.

петак, 3 априла, 2020 / 11:36

Услијед ширења коронавируса и оболијевања од COVID-19 земље предузимају одговарајуће једностране мјере како би се ситуација што је могуће више ставила под контролу. Тако су на нивоу Европске уније и западног Балкана предузете све активности да се из мјера и ограничења искључи међународни друмски превоз робе, како би се снабдијевањем на овај начин робом у овакво тешкој ситуацији барем мало ублажили негативни ефекти пандемије.

Из тих разлога, министар комуникација и транспорта Босне и Херцеговине Војин Митровић упутио је јуче апел, односно молбу Влади Републике Хрватске за укидање полицијске пратње и конвоја у међународном транспорту робе, а узимајући у обзир да су за међународни транзитни превоз робе преко територије Републике Хрватске, одлуком Кризног штаба Републике Хрватске, одређена три међународна гранична прелаза између двију земаља.

У свом допису министар Митровић је информисао министра мора, промета и инфраструктуре Републике Хрватске Олега Бутковића да је Савјет министара Босне и Херцеговине усвојио Заједнички приједлог који су припремили Заједнички секретаријат Транспортне заједнице и Секретаријат CEFTA-e с циљем олакшавања транспорта и трговине основне робе са западним Балканом, а у складу са тачком 15. Комуникације Европске комисије од 23. 3. 2020. године.

Такође, министар Митровић је замолио Владу Републике Хрватске да возачима који су једини стуб одбране економије у овој изузетно тешкој ситуацији, прије свега, заједно омогућимо достојанствено обављање изузетно тешког посла у овим околностима, похваљујући напоре амбасадора Републике Хрватске у Босни и Херцеговини који се такође активно укључио у рјешавање насталих проблема са циљем нормализације стања.

Наиме, због одлуке Републике Хрватске да и даље организује полицијске пратње и конвоје привредници и превозници из Босне и Херцеговине који обављају међународни друмски превоз робе су и даље суочени са великим застојима и чекањима, као и превозници из других земаља који транзитирају Босну и Херцеговину.

Министар Митровић се захвалио за досадашње напоре које је Министарство мора, промета и инфраструктуре на челу са министром Бутковићем уложило у нормализацију одвијања друмског превоза робе, истичући да је потребно заједнички уложити додатне напоре подижући тиме сарадњу на виши ниво. Напоменуо је да је Република Србија јутрос у потпуности укинула полицијске пратње и конвоје у међународном транспорту робе а након апела који је прекјучер упутио. На крају је министар Митровић предложио предузимање конкретних мјера у циљу стабилизације одвијања теретног транспорта, и то: да се транзит теретних моторних возила кроз територију Републике Хрватске одвија без формирања конвоја јасно одређеним зеленим коридорима; да се омогући прелазак преко Граничног прелаза Шамац теретних моторних возила која транзитирају преко територије Републике Хрватске за све земље; да се размотри отварање и транзитног коридора преко Граничног прелаза Изачић. Ово би били одговарајући кораци које је потребно предузети на обострано задовољство, а који не изазивају било какве поремећаје на обје стране.Оставите одговор