Аљбин Курти и Харис Силајџић – "Ко хоће веће изгуби и оно из вреће"

Да ли ће Аљбин Курти, смијењени премијер тзв. Косова, имати исту улогу у америчком пројекту, "Ахтисари плус, плус" као што је Харис Силајџић (бивши бошњачки члан Предсједништва БиХ) имао у исто тако америчком пројекту уставних промјена БиХ, названим "Априлски пакет" из 2006. године?

петак, април 3, 2020 / 11:42

Пише: Дане Чанковић

Те 2006. године Америци се журило да направи са политичарима из ФБиХ и Р. Српске легални искорак из Анекса IV Дејтонског споразума у правцу унитарне БиХ без политичких ентитета и постигну договор око уставних промјена БиХ.

Приликом гласања у Парламентарној скупштини БиХ, Харис Силајџић и његова Странка за БиХ срушили су "Априлски пакет" иако је он значајно јачао БиХ и слабио ентитете.

Разлог зашто су тако поступили јесте у чињеници да је ентитетско гласање пренесено и у "Априлски пакет". Желио је укидање Српске, односно, желио је 100% БиХ.

Послије тог неуспјеха, Америка је скоро 15 година оставила БиХ, која је за то вријеме покушавала да постане држава.

Озбиљно се укључила 2019. у процес формирања Савјета министара БиХ и постизања договора у вези документа "Програм реформи БиХ".

Данас би било тешко усагласити и мањи дио уставних промјена које су се нашле у "Априлском пакету".

Харис Силајџић је ишао на све или ништа.

Доскорашњи премијер тзв. Косова Аљбин Курти, жели све, читаво Косово и Метохију, чланство у УН, признање Србије.., а може и да не добије ништа од тога.

И сада се Америци жури, а да ли ће амерички план за Косово проћи као "Априлски пакет" за БиХ остаје да се види.

Умјесто насавка овог текста, слиједи, чини ми се, још актуелни текст "Ахтисари плус, плус – Србији минус, минус", објављен 28. фебруара 2020, непосредно прије одлсака предсједника Вучића у САД:

"Ахтисари плус, плус – Србији минус, минус

Ниједна досадашња власт у Србији није поражена од Запада у најврједнијем националном смислу, да је признала самопроглашену државу Косово или неки њен дио. Нисам историчар, али мислим да нема примјера у историји да је један народ или његови политичари у миру поклонили земљу (и те какву) онима који имају потенцијал даљег угрожавања животног простора тог народа. У рату, ако се деси, то је агресија, окупација, и народу од којег се отима земља, остаје легитимна жеља да у промијењеним околностима је поврати. А, ако се поклања, поклон се не враћа, бар легитимно.

Никаква храброст према Западу није ако му се испуњавају жеље и задовољавају његови интереси на начин да се правно легализује окупације Косова и Метохије и призна, па таман и дио "државе" Косово.

Прошле године, када је предсједник Србије Александар Вучић изјавио да је рјешење за Косово удаљено свјетлосним годинама потписник ових редова је написао, ако је рјешење удаљено свјетлосним годинама, оно ће се приближавати брзином свјетлости. Врхунац Запада да Србији наметне рјешење за Косово, које је штетно по српски народ у временском смислу је до почетка јесени ове године. Послије тога, полако али сигурно, ће се мијењати околности и стварати ситуација да српски народ сачува најврједнију своју земљу и у духовном и историјском смислу. Косово је постало систем вриједности и за друге слободарске народе.

Запад је предсједнику Србије највјероватније понудио своје рјешење за Косово у виду "Ахтисари плус, плус" и биће објављено одмах почетком љета, а не за три године, коју је као могућност изговорио предсједник Вучић. У том плану биће ријечи о размјени територија, о посебном статусу имовине Српске православне цркве… Сјевер Косова биће понуђен Србији за три општине (Медвеђу, Прешево, Бујановац) које ће опет претрпјети одређене корекције својих општинских граница. По том споразуму, Србија се не би противила уласку такозване државе Косово у међународне организације па и у УН.

Од суштинксе важности би било да Србија у овој години и у оваквим околностима, ни по коју цијену не прихвати било какав споразум у вези Косова. Веома важно би било да се у овој години не организује ни референдум, изјашњавање грађана Србије о плану за Косово, какав год да је и какво год да је референдумско питање.

Уколико предсједник Србије Александар Вучић поклекне и ове године крене у одређивање одговора на план Запада у вези Косова путем референдума, Албанци, у страху да ће Срби одбити план, могли би напасти Србе на сјеверу Косова и изазвати рат.

Уколико Запад на лукав начин покуша преварити предсједника Србије да он потпише њихов наметнути споразум између Србије и такозваног Косова, за очекивати је да по српским земљама крену литије. Косово и Метохија је највиша вриједност српског народа и никада се не може поклонити нити предати неком другом ко год тај био."Оставите одговор