Вукосавље тражи нову границу са Модричом

Одборници Скупштине општине /СО/ Вукосавље усвојили су данас закључак да пред надлежним институцијама Републике Српске поново буде покренута иницијатива за доношење одлуке о измјени Одлуке о утврђивању границе са општином Модрича. Измјенама би се, у складу са Законом о територијалној организацији Републике Српске, обезбиједила цјеловитост и функционалност ове локалне заједнице. Према Закону о територијалној организацији […]

петак, 2 августа, 2013 / 09:13

Одборници Скупштине општине /СО/ Вукосавље усвојили су данас закључак да пред надлежним институцијама Републике Српске поново буде покренута иницијатива за доношење одлуке о измјени Одлуке о утврђивању границе са општином Модрича.

Измјенама би се, у складу са Законом о територијалној организацији Републике Српске, обезбиједила цјеловитост и функционалност ове локалне заједнице.
Према Закону о територијалној организацији Српске регулисано је да "насељено мјесто може бити у саставу само једне јединице локалне самоуправе", те да се "катастарска општина може формирати само на подручју једне локалне самоуправе".

Супротно овим одредбама Закона, а према постојећем разграничењу извршеном формирањем општине Вукосавље 1995. године, дијелови насељеног мјеста Модрички Луг, Јакеш и Пећник припадају општини Модрича, а извршено је и пресијецање катастарских општина којима припада територија ових мјеста, истакнуто је на сједнци.

Начелник општине Вукосавље Елвир Хаџиомеровић рекао је, учествујући у дискусији, да руководство и становници ове општине траже примјену Закона према коме би граница између двије општине била лијева обала ријеке Босне.

Он је истакао да је тешко очекивати да ће се Модрича одрећи дијела територије, чији власници живе у Вукосављу. Хаџиомеровић је додао да је Вукосавље изразито неразвијена општина, а спорни дио територије је посебно атрактиван јер су на њему најзначајнија природна добра и раније изграђени привредни објекти.

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Амир Захировић вјерује да проблем могу ријешити институције Српске уз сагласност руководстава двије општине.

Он сматра да је проблем настао формирањем општине Вукосавље након Дејтонског мировног споразума на дијелу територије Модриче, те подсјетио да је територијално разграничење тада било безначајно у односу на прихват и смјештај неколико хиљада избјеглих и расељених.