Вукчевић: Не одустајем!

Српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић рекао је да неће одустати од захтјева за изручење Јована Дивјака и случаја „Добровољачка“, те да неће да тргује мртвим главама, без обзира на притиске и критике које ових дана трпи, па и по цијену да буде смијењен.   "Да будем потпуно јасан: у Добровољачкој улици имамо најмање […]

среда, март 9, 2011 / 15:00

Српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић рекао је да неће одустати од захтјева за изручење Јована Дивјака и случаја „Добровољачка“, те да неће да тргује мртвим главама, без обзира на притиске и критике које ових дана трпи, па и по цијену да буде смијењен.

 

"Да будем потпуно јасан: у Добровољачкој улици имамо најмање 39 жртава тешког злочина у три догађаја и ја ниједног од њих нећу да заборавим", рекао је Вукчевић на конференцији за новинаре, наводећи имена 18 убијених и 21 рањеног припадника ЈНА и цивила.

Он је рекао да се на њега не врши политички притисак, него притисак преко медија, а врше га и невладине организације.

Вукчевић је рекао да ни послије 19 година нема правосудне истине о злочину над војницима у Добровољачкој у Сарајеву, а о томе да ли је Дивјак крив може да одлучи само суд, или у Србији или у БиХ.

"Спреман сам на сваку сарадњу у циљу решавања проблема паралелних истрага, али не по цену брисања убијених српских жртава", рекао је Вукчевић.

Наводећи да породицама убијених дугује одговор, Вукчевић је рекао да је данас Министарству правде Србије доставио документацију за изручење Јована Дивјака Србији, јер сматра да постоји довољан степен основане сумње да се спроведе истрага о том злочину и да је и он учествовао у извршењу тог дјела.

"Без обзира на одлуку Аустрије, без обзира на политичке изјаве које стижу, поступам само по закону. Ако је такво моје поступање, понављам искључиво по закону, проблем – нека ме смене. Ако сам ја својим законитим поступањем препрека на путу европских интеграција, пристајем да ме смене", рекао је Вукчевић.

Он је рекао да не пристаје да прави селекцију жртава према томе чије су политичке елите деведесетих биле више, а чије мање криве за ужасе који су се догађали и одбацио поређење са Милошевићевим режимом.

Вукчевић је подсјетио да је још 2009. године свом колеги из БиХ Милораду Барашину нудио потписивање споразума о уступању доказа, а те године је расписана и потјерница за Дивјаком.

"Да је тада потписан споразум имали бисмо правни оквир пребацивања овог предмета правосуђу БиХ и не би било случајева Ганић и Дивјак, а случај Тузланске колоне би изгледао потпуно другачије", рекао је Вукчевић.

Наводећи да и БиХ води већ шест година истрагу против 15 лица за случај "Добровољачка" и да је Дивјак под њиховом истрагом, Вукчевић је рекао да нуди рјешења.

То подразмијева потписивање Споразума и разговоре о уступању доказа за Добровољачку и за Тузланску колону, експертску ревизију војних предмета преузетих од војног правосуђа, а ако Дивјак буде изручен Србији, у циљу утврђивања истине, Вукчевић ће пристати да се он брани са слободе до окончања истраге.

Он је навео да је Ганић ослобођен из политичких разлога, да се у случају Јуришића очекује поновно суђење, а у случају Пурде није било довољно доказа.

Вукчевић је поставио питања "ко је одговоран за то што је од злочине у Добровољачкој па до покретања истраге прошло 12 година", "зашто је послије покретања истраге Дивјак стављен на међународну потјерицу тек пет година касније", " да ли је тужилаштво за ратне злочине Србије полигон за изборне кампање у Србији и региону?".

Вукчевић је запитао одакле податак да Србија има листу од 390 "бранитеља" које ће хапсити, одакле информација да српско тужилаштво тражи истрагу против Фабера, полицијског функционера Хрватске, као и да је подигнута оптужница против Весне Босанац, а све то није тачно.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *