Џомбић:ФБиХ нема пара за дуг, а има за Дивјака

Предсједник Владе Републике Српске (РС) Александар Џомбић истакао је да ће у наредном периоду морати да се размисли у којем износу и на који начин ће функционисати буџет БиХ, након потеза појединих представника заједничких институција БиХ у вези са случајем "Дивјак". Џомбић је истакао да ће Влада РС тражити одговоре, али и одговорност за низ […]

среда, март 9, 2011 / 15:15

Предсједник Владе Републике Српске (РС) Александар Џомбић истакао је да ће у наредном периоду морати да се размисли у којем износу и на који начин ће функционисати буџет БиХ, након потеза појединих представника заједничких институција БиХ у вези са случајем "Дивјак".

Џомбић је истакао да ће Влада РС тражити одговоре, али и одговорност за низ прекршаја који се константно дешавају, али ће и путем својих представника у заједничким иституцијама, а превасходно у Фискалном савјету БиХ, поставити питања да ли то ФБиХ нема средстава да плати поравнања на основу ПДВ-а према Српској, а има средстава за плаћање кауције за бившег генерала Армије БиХ Јована Дивјака.

"Морамо разјаснити да ли се захтјеви за стално повећање буџета заједничких институција односе управо на овакве активности, јер ако је то намјера, нажалост, нећемо моћи постићи компромис који је у овом тренутку пријеко потребан за даље функционисање БиХ", истакао је Џомбић у писаној изјави за Срну.

Он је упозорио да је више него тенденциозно све оно што се дешавало протеклих дана у вези са хапшењем, а након тога и ослобађањем Дивјака. "Потези појединих представника заједничких институција БиХ, као и амбасадора БиХ у Аустрији управо су доказ колико се злоупотребљава позиција заједничких институција и, у ствари, колико су заједничке институције БиХ у служби само једне политичке опције", изјавио је Џомбић.

Премијер РС је нагласио да је неприхватљиво и сасвим несхватљиво да су члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић и министар иностраних послова БиХ Свен Алкалај "потрчали" у Беч, иако у том моменту, али ни готово 24 сата послије тога, Аустрија нија званично послала информацију БиХ да је Дивјак ухапшен.

Џомбић поставља питање по чијем налогу и за чији новац Комшић и Алкалај злоупотребљавају службени положај, иако БиХ има Амбасаду у Бечу, па се врло добро зна процедура уколико се било који грађанин нађе у ситуацији у каквој се нашао Дивјак.

"Након тога се, поново несхватљиво, врши уплата кауције за пуштање Дивјака са рачуна Кантона Сарајево што представља врхунац лицимерја и непоштовања законитости у овој држави. Поставља се питање да ли сваки грађанин из БиХ, уколико се нађе у сличној ситуацији, може очекивати да ће за њега Кантон Сарајево или неко други платити кауцију из буџета или је то само правило за оне који су под заштитом једне политичке групације у БиХ", истакао је Џомбић.

Он сматра да је крајње трагичан и потез амбасадора БиХ у Бечу Хариса Хрле који осумњиченог, али и раније осуђиваног, генерала Армије БиХ прима у резиденцију коју подједнако плаћају пореске обвезници и из ФБиХ али и из Републике Српске.

"Да ли то господа Комшић, Алкалај и Хрле уопште знају, то су питања која ћемо морати поставити у наредном периоду и на која ће исти морати да одговоре", нагласио је премијер РС.

Он је констатовао да ови догађаји, нажалост, показују да су заједничке институције БиХ у служби искључиво сарајевске политике, те да се буџетски новац из заједничких институција користи само за заштиту особа блиских сарајевској политици.

"Ово нас доводи до закључка да ћемо морати итекако размислити у наредном периоду у којем износу и на који начин ће функционисати буџет заједничких институција, јер у вријеме кризе не смијемо дозволити да се новац пореских обвезника из Српске троши на личне ангажмане сарајевских политичара који су тендециозно усмјерени ка људима који су оптужени да су починили ратни злочин", истакао је Џомбић.

Он сматра да овакви догађаји и потези нарушавају сваку врсту повјерења и компромиса и не остављају могућност да се разговара о функционалним заједничким институцијама и буџету истих.

"Овакви потези нам не остављају ни мало простоа за разговоре, већ нас враћају на констатацију да је ово још један случај политичке злоупотребе која је произвела злоупотребу службеног положаја и врло грубо послала поруку да у БиХ има мјеста само за истомишљенике сарајевске политике и унитарне идеје", констатовао је Џомбић.Оставите одговор