Вучићев кабинет против Додиковог цртања и признања Косова

Власт у Србији не жели припајање Републике Српске Србији, коментар је који је београдски лист Данас добио у кабинету предсједника Србије Александра Вучића на питање о најновијој изјави Милорада Додика, предсједника РС, који је, током интервјуа за Дојче веле, нацртао мапу Западног Балкана и Републику Српску припојио Србији.

уторак, 21 новембра, 2017 / 10:38

Осим српске, Додик је на карти подијелио и Косовао на српски и албански дио.

Како су за Данас рекли саговорници из кабинета предсједника Вучића, Србија је једина препрека отцјепљењу Републике Србије од Босне и Херцеговине, што је, кажу у кабинету предсједника Србије, и сам Милорад Додик рекао у поменутом интервјуу.

Милорад Додик је у интервјуу за Дојче веле рекао да БиХ неће опстати ни у каквом облику, да је то "пропала држава", као и да Срби "нису без алтернативе".

– Милорад Додик само потврђује да се од ратног програма из деведесетих година није помјерило ни за квадратни метар – коментарише за Данас историчарка Дубравка Стојановић Додикову мапу Западног Балкана. Ова другосрбијанска историчарка у класичном мантрању ове екипе не зна или не жели да зна да је Додик у рату и послије њега водио потпуно другачију политику, и чак са муслиманским политичарима потписивао разне споразуме.

Она сматра да се ни Република Српска ни сјевер Косова не могу припајати Србији без рата.

Када је ријеч о подјели Косова, односно размени територија – сјевер Косова за Прешевску долину, о којој је, како наводи лист, Данас извијестио прошле недеље, као могућем тајном плану Београда и Приштине, саговорници из кругова блиских Влади Србије су рекли да би такав исход био пожељан за Србију, али и да је "бајковит".

У серији интервјуа које је обавио интервјуерски пар медија који се финансира из буџета Њемачке, Дојче Велеа, члан предсједништва Младен Иванић није насјео на таблоидни трик, и на показану карту је само констатовао да су новинари сами требали уцртати ентитетску линију, јер БиХ не постоји без ентитета.

Са друге стране, Додик је театрално зграбио оловку како би испао паметан и жесток Србин. Осим што је дао повода онима који генеришу кризу на основу приче о наводном српском сепаратизму, подрио је и политику Србије (каква год да је) у вези са Косовом.

Додик је у интервјуу за Дојче Веле изјавио је да референдум о независности тог ентитета тренутно није институционална тема. Он је у директну везу довео независност Косова са независношћу Републике Српске:

-Нисам против независности Косова. Ја сам за разговор између Београда и тога (Косова – прим. ред.) и ако Београд тако одлучи ја ту немам ништа против, али је онда моје следеће питање зашто не може и Република Српска. Ако постоје права за једне онда морају да постоје права и за друге.

На тврдњу Изетбеговића коју су му новинари цитирали, да је спреман на рат за очување целовитости БиХ, Додик је рекао да Изетбеговић ”нема никакву моћ". "

– Ми овде имамо полицију која је бројчано јача и спремнија и мотивисанија за то. Друго, свака интервенција у РС из Сарајева на тај начин дефинитивно би ојачала ту врсту приче. Ово није Шпанија.1 КОМЕНТАР