Успјешна Српска поводом Дејтона: Млади одлазе, то је највећи проблем

Поводом 22. годишњице потписивања Дејтонског мировног споразума, омладина Покрета успјешна Српска – др Златко Максимовић жели овим путем да укаже на опште лоше стање у друштву од дана када је потписан овај Споразум до данас.

уторак, 21 новембра, 2017 / 09:53

Овдје превасходно желимо да истакнемо проблем одлива најстручнијег кадра који су РС и БиХ школовале. Више од двије и по деценије у континуитету, а значајно израженије у последњих неколико година, млади бјеже из ове земље како би "тамо негдје" пронашли боље, извјесније и сигурније услове за свој живот и стварање своје породице.

Поражавајући је податак да је само град Бијељину у претходној години напустило 2.116 породица, те да се та тенденција и даље настваља. Бијељину, као и друге крајеве Српске и БиХ, највише напуштају стручњаци дефицитарних занимања, као што су програмери, грађевински инжињери, електроинжињери, љекари и друго медицинско особље, занатлије и остала висококвалификована радна снага.

У категорији "одлив мозгова” наша држава сврстана на 131. мјесто од укупно 133 државе. УНЕСКО истраживања показују да је ову земљу од 1995. године напустило 79% истраживача у области инжињеринга, 81% магистара и 75% доктора наука. Кадрови и стручњаци чији недостатак никада нећемо моћи надокнадити.

Посебно је алармантно то што из БиХ највише одлазе људи старости од 20 до 40 година, који су у пуној радној снази и репродуктивној доби.

Нажалост, иако о овоме сви говоримо, још не чујемо и не видимо да неко улаже енергију и ресурсе како би се овај проблем ријешио, а креативност и знање ових младих људи искористила у развој Српске. А за тако нешто потребно је само мало воље, разума, жеље и истрајности у намјери да се ствари унаприједе.

Не празна и никада испуњена обећања и излизане и бесмислене флоскула које су у рјечнику и размишљању домаћег политичког естаблишмента усвојене давне 1995. године, и нажалост до данас нису измјењене ни у једном слову.

Омладина Покрета успјешна Српска – др Златко Максимовић је у потпуности свјесна краткорочних али и дугорочних негативних посљедица како одласка младих ван граница Српске, тако и масовне миграције младих из руралних средина у градске, и проблема изумирања наших села. Зато имамо моралну обавезу да укажемо на постојеће стање те да будемо иницијатори ка рјешењу наведеног проблема. А све са циљем да не бисмо и у годинама пред нама стручне љиде у овој држави подводили под негативну статистику јер они и даље бјеже "главом без обзира", јер им се и даље свакодневно пласира бесмислена  политика због које су у страху од сиромаштва.

Савјет младих Покрета успјешна Српска – др Златко Максимовић4 КОМЕНТАРА

 1. У први трен побрках називе и направих замјену, мислио сам да је саопштење Стевандићеве странке „Уједињена Српска“, скроз сам заборавио на постојање „Успјешне Српске“ др Максимовића.
  Неки људи су, који барем декларативно воле РС и брину о њој, ваљда погледали, видјели назадност, негативност, разједињеност, неуспјешност, итд. и онда почели да дају оптимистична имена својим политичким партијама, покретима и друштвеним организацијама како би будили наду код народа којег је све мање: „Напредна Српска“, „Позитивна Српска“, „Уједињена Српска“, „Успјешна Српска“, итд.

  1. Видите, није ми јасно… Свако има неки свој коментар и да удијели коју паметну, али чим неко други нешто уради поводом тога, упс, не ваља. Доврага, како бисте Ви назвали своју идеју? Како бисте ви ту идеју спровели (гдје вам се на путу налазе људи попут вас, који критикују, негодују и износе њима својствене „препаметне“ сугестије)? Нека неко нешто уради, а не само паметовати и мучки укопавати народ. Поздрав

 2. Нове напредне странке, нешто размишљам да се ми зовемо „напредни зелени“, како би то био глуп назив?

  Нема господо партије без идеологије, џаба називи тзв. „нових партија“, са старим политичарима.
  Данас је идеологија зелених у цијелом свијету насушна потреба.

  Искрено желим свима успјех, али се искрено питам после ове 22 године од Дејтона „да ли ћемо икад доћи до памети, односно, коначно гласати за партију која доноси моралне и материјалне вриједности, а не шупљу причу?“

  Ваљда ће после идућих избора коначно доћи вријеме да се код нас промијени начин понашања и размишљања, односно, да се на прави начин одговори времену и бремену у коме живимо, онако како су то урадиле нормалне земље.

  То су урадиле све земље ЕУ задњих деценија кроз појаву зелених, односно, те промјене је донио њихов улазак у скупштине,од локала, преко регија, до државе, те доношење и провођење закона које су те државе провеле на приједлог зелених, све да би се прилагодиле новом времену.
  Можемо данас само да им завидимо.

  Управо тамо данас иду да раде и да живе у нормалној држави наши млади, наша младост о којој оправдано брину у успјешној српској партији.

  После тог новог приступа који су донијели зелени и који су нормалне државе почеле проводити задњих деценија,посљедице су више него позитивне, тамо данас сво становништво исто мисли.

  Данас у Њемачкој, Аустрији, у скандинавским и другим земљама развијене Европе и свијета(Аустралија, Нови Зеланд, Канада…), тај начин понашања и размишљања је правило, тако да је основа програма свих партија здрава животна средина и привреда прилагођена ЗЕЛЕНОМ ОДРЖИВОМ РАЗВОЈУ.

  Ево колико ми у Републици Српској и Федерацији о томе мислимо и колико вриједимо, најбољи је показатељ „стратегија о пољопривреди“ о којој прича Шаровић.

  Каже, ако не усвојимо стратегију о пољопривреди, да губимо око 90 милиона евра грантова и кредита за цијелу БиХ у сљедеће три године.

  Нећу да улазим у то да ли је то пренос надлежности зато што се „мора“ усвојити на нивоу БиХ, па се наши буне, нити да питам гдје ће се аплицирати за ова средства, нити ко ће одлучивати о томе, поготово, ко ће из Републике Српске добити та средства?

  Хоћу да цитирам Шаровића који каже да Србија добија годишње 300-400 милиона евра по том основу, да Хрватска добија више, што је истина.

  Али неће Шаровић и „наши“ у Сарајеву, као и „наши “ из владе Српске да каж,, да та средства додијељују зелени у ЕУ.

  Тачније, ЕГП-савез зелених партија Европе који је дио владе ЕУ, да тај ЕГП као дио владе искључиво има надлежност над тим фондовима, као и пресудну улогу у одобравању повољних кредита, све из области радова на еколошкој инфраструктури, улагању у пољопривреду и туризам.

  Такође неће Шаровић да каже зашто неке државе добијају десет пута више на годишњем нивоу ових средстава, него ми за три године, иако и оне нису чланице ЕУ, као и ми?

  Ко то онда добија та велика средства и због чега?

  Добијају само државе које имају зелене у парламенту, као што је то случај данас са Србијом, или Хрватском која има зеленог посланика у Стразбуру.

  Значи, правила су иста за све чланице ЕУ и потписнице ССП, велика средства из тих фондова и супер повољне кредите добијају земље које имају зелене у парламенту.
  Зашто?
  Зато што зелени ЕУ знају да су неке државе због НАТО у ЕУ(Бугарска. Румунија…), да су неке аутократије декларативно, због помодарства и бомби крагујевки за ЕУ, исто као што знају да ће додијељена средства бити намјенски потрошена, једино у државама гдје се зелени питају, односно, јер знају да су те државе-народи почели нормално размишљати, чим имају зелене у парламенту.

  Ево још један примјер.

  Мађарска је чланица ЕУ од 2005 године, значи,прије и за вријеме Орбана.
  Добијали су нека срества за ову намјену, тачније за осам година двије милијарде евра.
  Онда се прави државник Орбан запитао, „како то да друге чланице ЕУ добијају пет пута више средстава за ову намјену, него ми“, одговорили су му његови министри, да те државе имају зелене у парламенту.

  Одмах је на ванредним парламентарним изборима ставио заједно зелене са својим и тиме их увео у мађарски парламент.
  То је добило значај у ЕУ који заслужује, тако да је захваљујући зеленим у државном парламенту, Мађарска задњих 4-5 година добила преко шест милијарди евра од зелених из Брисела по истом основу.

  Закључак за Републику Српску, па и БиХ се сам намеће, зар не?

 3. Bravo Uspješna Srpska. Tako i treba da se zove jedna stranka. Treba u startu razmišljati pozitivno, a onda i djelovati u tom smijeru. A mladi su naša pokretačka snaga… Njima treba sve dati… njih treba u prve redove, da nas vode, da komanduju…. Jedino oni, mogu da nas izvuku iz ovoga u šta smo zaglibili do guše….
  I još jednom BRAVO USPJEŠNA SRPSKA!!! BRAVO MLADI!!!