Путин у Сочију са Асадом: Сад је вријеме за политику

Руски председник Владимир Путин угостио је у Сочију сиријског колегу Башара ал Асада, након чега су се сагласили да фокус сиријског сукоба прелази са војних операција у потрагу за политичким рјешењем.

уторак, 21 новембра, 2017 / 11:37

Како Ројтерс преноси, портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да је Асадова посјета трајала четири сата.

Путин је, како је данас објављено, рекао сиријском предсједнику да је желио са њим да се састане прије састанка у Сочију који би требало да буде одржан сутра са лидерима Турске и Ирана.

Он је казао да ће о састанку са Асадом извијестити и америчког председника Доналда Трампа и лидере Средњег истока, међу којима је и катарски емир Тамим бин Хамад ал Тани.

"Испред нас ће бити дуг пут да пређемо прије него што успијемо у потпуности да побиједимо терористе. Али све док заједно радимо у борби против тероризма у Сирији, ова војна операција заиста завршава (ту мисију)”, истакао је Путин.

Он је истакао да је сада вријеме за политичка питања.

"Сматрам да је сада најважније прећи на политичка питања и са задовољством примјећујем вашу спремност да радите са свима онима који желе мир и рјешење (сукоба)”, поручио је он Асаду.

Према наводима Кремља, састанак се догодио у понедељак у Сочију, али детаљи нису били објављени до јутрос.

Асад је сједећи преко пута малог стола за испијање кафе наспрам Путина рекао да је "у овом стадијуму, посебно након што смо успјели да побиједимо терористе, у нашим интересима да напредујемо са политичким процесом”.

Он је истакао да тренутна ситуација на терену омогућава да се напредак у политичком процесу очекује.

"Ми вјерујемо да ситуација коју сада имамо на терену и у политичком смислу нам омогућава да очекујемо напредак у политичком развоју. Рачунамо на подршку Русије да обезбиједи немијешање спољних играча у политичком процесу”, рекао је Асад на састанку.

Двојица лидера последњи пут прије овога су се састали 20. октобра 2015. у Москви, неколико недеља након што је Русија покренула војну операцију у Сирији која је преокренула ток сукоба у Асадову корист.