Вучић: Референдум? – немојте два пута рећи

Александар Вучић поручио да је власт спремна за референдум о споразуму из Брисела, уз услов да се сви обавежу да ће након њега прихватити одговор већине. “У случају да Срби са КиМ у уторак кажу да је то њихов захтјев и одговоре на овај услов, референдум ће бити за 15 дана", поручио је он. "Разједињени […]

четвртак, април 25, 2013 / 20:40

Александар Вучић поручио да је власт спремна за референдум о споразуму из Брисела, уз услов да се сви обавежу да ће након њега прихватити одговор већине.

“У случају да Срби са КиМ у уторак кажу да је то њихов захтјев и одговоре на овај услов, референдум ће бити за 15 дана", поручио је он.

"Разједињени не можемо много. Ако треба, преиспитаће се народна воља, али са једним циљем и уз један услов – то је да изађемо уједињени, односно да се сви обавежу да ће на крају бити уз одговор већине", рекао је Вучић.

Он је више пута истакао да расписивање референдума више не зависи од власти, већ од оних који ће дати одговор на тај услов и одлучити да ли ће Србија послије референдума бити уједињена.

То значи, навео је Вучић, да Срби са Косова пристану да послије референдума, у случају да споразум буде прихваћен, учествују у његовој имплементацији. Њихов одговор очекује након нових заказаних разговора, у уторак.

Подсјетимо, раније, а и током данашњих четворочасовних разговора са премијером Ивицом Дачићем и потпредсједником Вучићем, представници Срба са сјевера КиМ су рекли да ће инсистирати на расписивању референдума. Такво разрјешење најављено је и два дана након парафирања у Бриселу, послије седнице СНС.

"То није питања скривања иза нечега, јер ми јасно кажемо шта хоћемо. Имаћемо чист став Владе, већинску подршку у Скупштини. Вјерујем да 80 одсто људи није срећно због споразума, али да схватају да је Влада урадила једино могуће. Вјерујем да би и већина на референдуму рекла да, не само споразуму већ будућности земље", рекао је Вучић и поновио ранији став да ће негативан одговор на референдуму значити и пад Владе и његову оставку.

“Имамо најкоректнији могућ однос према Србима са КиМ, ми бринемо за њих и не желимо никога да отписујемо. Лично ћу ићи на Косово да обиђем косовске Србе и да им кажем све оно што говорим и вама”, рекао је Вучић и додао да “ради за све грађане, и оне који живе јужно од ријеке Ибар”.

Први потпредсједник Владе је на конференцији за новинаре истакао да је у прошлости Србија плаћала цијену нејединству животима десетинама хиљада својих људи, али и губљењем будућности и перспективе за народ.

"Ниједна страна више неће добити максималистички план, било ко који то тврди не говори истину. Ми снаге за ратничке војне подвиге у овом тренутку немамо, нисмо у ситуацији да се силимо, нити је могуће, нити је реално. Нисам изабран да будем ратни поглавица Срба, а видим да има многих који се лупајући у бубањ кандидују за то мјесто", рекао је Вучић додавши да су "спремни за то мјесто само ако не пада киша, ако је бубањ на Теразијама и ако туђа дјеца иду да проливају крв".

"Увјерен сам да смо донијели праву одлуку, једину могућ, тешку да тежа не може бити", рекао је Вучић и додао да се сада "води жестока кампања у дијелу јавности против споразума".

Кампању је оцијенио разумљивом из угла косовских Срба, али је додао да она садржи и бројне неистинитости и лажи.

"Лажи говоре да дајемо, предајемо и признајемо Косово. То раде разне институције, па чак и оне које треба да раде на јединству народа, оне раде на томе да подјеле буду што јасније и што веће и да се договори не постигну", рекао је Вучић.

Он је касније и директно споменуо СПЦ одговарајући на питање новинара, када је рекао да је био разочаран саопштењем Синода и одбацио све примједбе на тачку 14 бриселског споразума.

Осврнувши се још једном на референдум, рекао је да ако неко сматра да Влада и њене одлуке немају легитимитет, мора да добије подршку већине.

“Они који пријете референдумом, гријеше на једној ствари када мисли да се ми боримо за фотеље. Ми се боримо за народ и шансе Србије. Ничега се не стидимо и не плашимо. Проблем је што су неки научили да најтежим могућим ријечима, увредама и претњама мисле да некога могу да поколебају. Ми смо се ноћима мучили, размишљајући и борећи се за сваку ријеч у споразуму, да би дошли до нечега што је најбоље. Ако неко мисли да може боље, само напријед. Само прије тога мора да добије већину грађана Србије иза себе”, рекао је Вучић.

Вучић је навео и да је споразум резултат тога што је ово "можда прва генерација политичара, која се одважила да мијења слику о Србији као о лошим момцима".

"Ми смо водили рачуна о интересима нашег народа, о гаранцијама за безбједност, Србија није укидала не знам какве институције. Постоје рјешења која нису сјајна, али постоје рјешења која су свакако боља од садашњег фактичког стања. Није кључ овдје у разумевању споразума, већ у чињеници да је Србија први пут послије деведесетих изашла са формираним ставом, да први пут говори о будућности, а не историји и да први пут међународна заједница говори као да нам нешто дугује. То је историјски преокрет", рекао је Вучић.

На питање колико ће могући референдум успорити примјену споразума, он је рекао да на крају мисли да ће рјешавање ситуације моћи само да убрза имплементацију.

"Овако како је кренуло, види се да ће бити мука и мука. Ако треба да се обрачунавамо, да уцјењујемо, не пада нам на памет, то је наш народ…", рекао је Вучић.

На питање да ли ће Влада смијенити Крстимира Пантића јер се противи споразуму, Вучић је одговорио да су сви на Косову на буџету Србије и да не могу сви да буду смијењени јер се противе споразуму.

"Да ли је то фер с нечије стране, то је друго питање", додао је он.

Вучић наводи да већина грађана вјерује својој влади и разумије реалност.

“Најгоре би било да све наредне догађаје уђемо подијељени. Једино можемо да успијемо ако Србија буде јединствена. Ми смо спремни да разговарамо о свим идејама”, рекао је Вучић.

Он је додао да вјерује да ће се на овај споразум једном позивати Срби као што се позива и на Дејтонски споразум. Вучић је додао да очекује да ће постићи договор са Србима са Косова.

“Србе са Косова у потпуности разумијем. И данас сам разговарао веома пристојно и садржајно, спреман сам да идем и на сјевер Косова. Мислим да смо урадили најбоље за народ”, рекао је Вучић.

Србија је, додао је, у претходних осам мјесеци урадила више него у претходних 12 година и то признају сви у Њемачкој, и они који подржавају Србију и не.

"Ако тражи неко разлог да нам не да датум то увијек може да нађе. Не знам како ћете тим људима да објасните да Србија није заслужила датум. Ја то не бих могао да разумијем", казао је Вучић.

Дачић: Референдум, ако буде требало

Послије састанка с косовским Србима, за који каже да је био коректан, Дачић је потврдио да ће Влада бити спремна на референдум ако за то буде било потребе.

"Ако неко жели референдум, а да након након тога опет не спроводи одлуке тог референдума, то неће моћи", рекао је Дачић.

Премијер Дачић је рекао да су многе ствари на данашњем састанку разјашњене, као и да ће разговори бити настављени у уторак.

"У уторак ћемо наставити разговор, имамо још доста других питања, доста других тема, као што је имовина, положај Српске православне цркве", рекао је Дачић.

Дачић је рекао и да је ово само једно привремено, а не коначно рјешење за Косово и Метохију.

"Сигурно је да ми са успјехом не можемо доћи до коначног рјешења без помоћи пријатеља, а наш највећи пријатељ је Руска федерација", рекао је Дачић који се у Нишу састао са министром Руске Федерације за цивилну заштиту, ванредне ситуације и уклањање посљедица елемантарних непогода Владимиром Пучковим.

Дачић је рекао да је одлука о прихватању бриселског споразума била веома важна због цијеле Србије, а не само због сјевера Косова.

Он је напоменуо да уопште није проблем да неко има различито мишљење, али да једино што је неприхватљиво за њега, првог потпредсједника Александра Вучића као и Владу Србије разговор о томе да ли неко мање или више воли Србију и српске националне интересе.

 0 КОМЕНТАРА

 1. Вучићу Србија је већ подјељена,зато је и једино ријешење да се направи поштен референдум,па нека народ одлучи,а то ће вам уједно бити и одговор да ли народ жели у е.у!!

 2. jea, 25.04.2013. 21:01:15

  Kazu da je kod vojnog atasea nase “prijateljske“prekookeanske zemlje dobio besplatnu vakcinu protiv prehlade.Kazu isto da vakcina ima sporedne efekte a posebno “corbica“koja je za njega spremljena
  B-)

  http://www.youtube.com/watch?v=5ztiAN9k584

  A gledaj Dacicija;
  “који се у Нишу састао са министром Руске Федерације за цивилну заштиту, ванредне ситуације и уклањање посљедица елемантарних непогода“

  Stvarno je potrebna pomoc tog ministarstva nakon pslednjih “uspjeha“Srpske delegacijeB-)

 3. partizan, 26.04.2013. 09:50:08

  Апсолутно. Ово копрцање пропалих странака и политичара да се преузме иницијатива од владајућих неће дати никакав резултат.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *