Вријеме је за панику: Столтенберг причао са Хелезом и Конаковићем о "миру у БиХ"

Представници Савјета министара и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг истакли су да је у времену појачаних безбједносних изазова, посебно након дешавања у Украјини и на Блиском истоку, потребно посветити пажњу миру и безбједности у БиХ и јачати њене одбрамбене и безбједносне капацитете, саопштено је из Министарства одбране у Савјету министара.

понедељак, 20 новембра, 2023 / 14:04

На састанку је наглашена чињеница да су НАТО савезници снажно опредијељени да подрже настојања БиХ да спроведе потребне реформе, ојача институције БиХ и даље буде поуздан партнер Алијанси када је у питању допринос очувању мира и безбједности у региону и свијету, наводи се у саопштењу.

"Због тога је од круцијалне важности НАТО Пакет подршке за јачење одбрамбених и безбједносних капацитета БиХ, који је одобрен на Самиту Алијансе у Мадриду прошле године, чија је реализација почела и чији су резултати већ видљиви и вишеструко корисни за Оружане снаге БиХ", додаје се у саопштењу.

Столтенберг је рекао да НАТО штаб у Сарајеву пружа подршку мисији ЕУ "Алтеа", те да су Алијанса и савезници потпуно предани њеном успјеху, истичу из Министарства одбране у Савјету министара.

Он је навео да НАТО подржава реформска настојања БиХ, укључујући и пакет за изградњу одбрамбених способности, наводи се у саопштењу.

Хелез је након састанка рекао да делегација Савјета министара упознала Столтеберга о реализованим активностима по питању Програма реформи БиХ, као и о другим важним питањима за безбједност, стабилност и економски просперитет БиХ.

Састанку са Столтенбергом су присустовали предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто, министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез, министар иностраних послова Елмедин Конаковић и његов замјеник Јосип Бркић, који је уједно и предсједавајући Комисије за сарадњу са НАТО-ом.Оставите одговор