Вишковић: Дејтон је потврдио суверенитет Српске

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас да је Дејтонским мировним споразумом потврђен суверенитет Српске, чија аутономија није дошла сама, већ огромном жртвом народа и политичког руководства у тешким и историјским преломним временима.

понедељак, новембар 20, 2023 / 14:08

Вишковић је истакао да је сутра велики дан у историји ових простора када се обиљежава 28 година од потписивања Дејтонског споразума, којим су окончана ратна дејства у БиХ, а Српска утемељена као један од два равноправна ентитета, са снажним елементима државности и суверенитета.

Он је нагласио да, послије 9. јануара 1992. године, када је Скупштина српског народа прогласила Републику српског народа у БиХ, потписивање Дејтонског споразума остаје као најважнији документ којим је потврђена самосталност и аутономија Српске, унутар административног оквира у БиХ, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

"Са поносом обиљежавамо овај велики дан, кад је стављен потпис на споразум којим је потврђен суверенитет Републике Српске. Никада не смијемо заборавити да потврда наше аутономије није дошла сама, него огромном жртвом народа и политичког руководства који га је водио, кроз та тешка и историјски преломна времена", додао је Вишковић.

Он је навео да се данас с тугом и сјетом одаје почаст за 28.000 бораца и цивила који су током Одбрамбено-отаџбинског рата положили животе за Републику Српску.

"Са поносом баштинимо успомену на њих, дајући вјечни завјет да њихова жртва никада неће бити заборављена, нити унижена под насртајима оних политичких снага које и 28 година послије настоје да остваре ратне циљеве, пониште суштину Дејтонског споразума и наруше наша права", рекао је Вишковић.

Он је поновио да је Република Српска опредијељена за поштовање Дејтонског мировног споразума и уставне структуре БиХ, те да све ван тога није прихватљиво.Оставите одговор