Вођа Демократског фронта у Црној Гори мора четири мјесеца у затвор

Предсједник Основног суда Зоран Радовић одбио је захтјев лидера Демократског фронта (ДФ) Милана Кнежевића за одлагање затворске казне до заврштека предсједничких избора.

понедељак, 5 марта, 2018 / 15:05

Кнежевић је дужан да се након овог рјешења одмах јави референту ради упућивања на издржавање предметне казне затвора.

Радовић је оцијенио да захтјев Кнежевића треба одбити као неоснован јер разлози који су назначени у захтјеву не би оправдали одлагање извршења предметне казне.

Истиче се да је вјештак медицинске струке у налазу и мишљењу навео да тјелесна повреда, имајући у виду вријеме када је настала, као и врста лијечења која је била индикована, не представљају еквивалент тешком акутном обољењу.

"Нити тешком акутном погоршању основног хроничног обољења, а да се посљедице повређивања у даљем току лијечења могу отклонити и у оквиру здравственог система ЗИКС-а, и у здравственим установама са којима ЗИКС сарађује, на исти начин као и у ванзатворским околностима, то је наведени захтјев одбијен као неоснован", наводе из Основног суда.

Појашњава се да се Законом о извршењу казни затвора, новчане казне и мјера безбједности прописује да се осуђеном може одложити извршење казне затвора, једино ако је оболио од теже акутне болести или се његова хронична болест погоршала, а у заводу не постоје услови за лијечење или се налази на болничком лијечењу или постболничком рехабилитационом третману, што није случај код Кнежевића.

Приликом одлучивања о предметном захтјеву, Радовић је имао у виду да је Кнежевић тражио одлагање извршења казне наводећи да је предсједник опозиционе парламентарне странке ДНП чланице коалиционог савеза ДФ, најјачег опозиционог субјекта, који већ недјељама спроводи политичке активности за предстојеће предсједничке изборе расписане за 15. април, као и локалне изборе који се морају одржати у мају.

"Али уз захтјев није приложио ни један доказ из којих би произилазила извјесност наступања знатне материјалне штете, односно из којег би суд могао закључити да је осуђени започео посао чијим ће необављањем настати знатна материјална штета, због чега је предсједник суда нашао да се захтјев осуђеног и у том дијелу треба одбити као неоснован, јер у конкретном случају не постоје услови који би оправдали одлагање извршења предметне казне", каже се у саопштењу.

Кнежевићу је наређено да се 5. марта јави на издржавање четворомјесечне затворске казне на коју је осуђен због напада на полицајца испред Скупштине 17. октобра 2015. године.

Суђење за тероризам и државни удар намјештено и договорено

Свједок сарадник Саша Синђелић напустио је Црну Гору, што је доказ да је све у случају суђења за покушај тероризма договорено, саопштено је из Демократског фронта.

Функционер ДФ-а Славен Радуновић казао је да је Синђелић виђен у Смедереву. "Немамо информацију да ли се вратио у Црну Гору и да ли ће се вратити", казао је Радуновић.

Он наводи да је ријеч о лицу са црвене Интерполове потјернице, те да нико на граници није могао рећи да не зна шта треба са Синђелићем да ради.

"Напуштањем Црне Горе, која је добила захтјев од Хрватске за изручење Саше Синђелића, омогућено му је да избјегне казну. Ово је доказ, да је све било договорено и да је Саша Синђелић након завршеног посла пуштен да побјегне из Црне Горе", казао је Радуновић.

Он је саопштио да су на овај начин прекршени и Устав и закон, али и пракса између држава када је ријеч о изручењу.

Лидер ПзП-а Небојша Медојевић казао је да је јасно да се СДТ бави политичким прогоном лидера ДФ-а.

"Видјећемо ових дана куда то све иде, ово је озбиљан скандал Хрватска је чланица ЕУ, видјећемо како ће на ово реаговати Брисел и Загреб", казао је Медојевић.