Кини доста 6,5 одсто раста за ову годину

Кина је за ову годину поставила као циљ економски раст од "око 6,5 одсто", у моменту када Пекинг жели "одрживи" модел развоја и појачава напоре против дуга, финансијских ризика и загађења.

понедељак, 5 марта, 2018 / 16:15

"То је добро прилагођена цифра, економија је у транзицији од периода брзог раста ка фази квалитативног развоја", рекао је данас премијер Ли Кећијанг, у говору на отварању годишњег засједања парламента.

Раст од "око 6,5 одсто" био је постављен као циљ и за 2017, али уз изражену намјеру "да се ако је могуће постигне више", што Ли ове године избјегава да каже.

Крајњи раст за прошлу годину је износио 6,9 одсто, што је представљало озбиљно успоравање и најгори учинак кинеске економије у претходних 28 година."У могућности смо да постигнемо квалитетнији, ефикаснији и одрживији раст", навео је Ли у обраћању парламенту.

Идеја кинеских власти је да преобликују економију ка унутрашњој потрошњи, услугама и новим технологијама, а на уштрб задужене и пренапрегнуте тешке индустрије, по цијену њеног успоравања и смањења активности.

Кинески премијер је навео да земља води "три одлучне битке", против сиромаштва, против загађења и против финансијских ризика везаних за огромни јавни и приватни дуг земље, који износи више од 250 одсто БДП-а.

Према његовим ријечима, Кина ће "бранити плаво небо и појачати мјере против загађења", као и контроле загађења тла.

Током зиме су бројне фабрике већ обуставиле рад или смањиле обим посла. Такође, Пекинг намјерава да "ограничи и смањи ризике везане за дугове локалних власти" и пооштри надзор финансијског сектора, који је већ под лупом због опасних инвестиција.

Посебно су на мети биле индустрије угља, челика и цемента, због дуга и загађења, као и презадужене приватне компаније.