Влада планира мјере од 840 милиона, од тога задужење 600 милиона

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је да ће за све интервенције које Влада планира да реализује због вируса корона достићи износ од 840 милиона КМ.

субота, 4 априла, 2020 / 15:31

Од те суме, највише се односи на задужења, па је Видовићева одмах прешла на тврдње да извори за новац постоје, а да су то међународне финансијске институције, задуживање на међународном тржишту, издавање хартија од вриједности на домаћем тржишту, донације и слично.

— Та конструкција је заокружена. Не кажем да сада имамо та средства на располагању, али имамо извјесну ситуацију да ћемо то обезбиједити. Нашли смо изворе да буџет буде ликвидан и да исплаћује све обавезе. Мораћемо се задужити између 500 и 600 милиона КМ – поручила је Видовићева у емисији АТВ.

Према њеним ријечима, у разговорима са представницима ММФ разговарано је о кредиту за БиХ у износу од 330 милиона евра. Међутим, већ у зачетку постоји спор око расподјеле новца, будући да представници Српске сматрају да новац треба подијелити у односу 60:40, док из Ефбиха траже 70:30.

ММФ није постављао услове осим што је препоручио да буде усвојен буџет институција БиХ, да ФБиХ промијени Закон о дохотку, те да се не узима новац из резерви у Централној банци БиХ.

Из аранжмана Свјетске банке, Српској припадају 14,2 милиона долара који ће ускоро бити на располагању, а ради се о помоћи за лијекове.

Упркос свему, Видовић тврди да је буџет стабилан, а обавезе, попут оних за пољопривредну сјетву, исплаћене.

— Прошлу годину смо завршили са 77 милиона КМ суфицита и тај новац нам је послужио у овом периоду, али треба имати у виду да смо за медицинска средства већ потрошили 50 милиона и вјероватно ћемо потрошити још 50 милиона КМ – истакла је Видовићева.

Према њеним ријечима, у мају ће бити завршен ребаланс буџета Српске, а тренутне процјене су да ће приходи бити смањени за око 200 милиона КМ.

Њене тврдње су и да је почетак године био добар што се тиче буџетских приходима, а да је у марту било 34 милиона КМ мање у односу на исти мјесец прошле године.1 КОМЕНТАР

 1. Ово задуживање је сасвим логичан потез (не)система који функционише од рата, до данас.

  За мене и ЗЕЛЕНЕ СРПСКЕ то ништа није ново и неочекивано, наиме, још 2012 године као творац програма ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА предлагао сам влади пројекат ПРВЕ ПРАВЕ ПОСЛЕРАТНЕ ОБНОВЕ, односно стратешка рјешења у прилагођавању најекстремнијим условима живота и рада Српске већ од 2013 године.

  Нажалост, тај пројекат није прихваћен од стране власти.

  У међувремену су се догодиле страховите геополитичке промјене у свијету и Европи, десиле су се у Српској суше 2013 године, поплаве 2014 године, те још много чуда узрочно-посљедично везаних за сам биолошки опстанак народа на овим просторима.

  Хвала Богу наш пројекат је још увијек жив и актуелан више него икад, посебно ће бити актуелан после ове КОРОНА КРИЗЕ.

  Видјећемо како ће реаговати власти, а како опозиција на нашу спасоносну причу-пројекат изградње-доградње неуништивог правног, безбједносног, привредног, образовног и политичког система под називом РЕПУБЛИКА СРПСКА ЗА 21 ВИЈЕК?