Каква идеја: Ако Хрватска направи одлагалиште нуклеарног отпада, и ми ћемо

Радиоактивни и нуклеарни отпад, уколико је толико безопасан, БиХ ће одлагати на граници са Хрватском, каже Сребренка Голић

субота, 4 априла, 2020 / 15:48

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић изјавила је да Министарство за животну средину Хрватске није одобрило локацију за збрињавање радиоактивног отпада, већ је локацију бивше касарне Черкезовац на Трговској гори у непосредној близини границе са БиХ дало на употребу Фонду за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада Нуклеарне електране "Кршко".

"То је потврдило да остају при томе да је ово преферентна локација за изградњу овог одлагалишта. То значи да ће овај фонд, којем је ресорно министарство уступило да спроводи даље активности, морати прво да спроведе истражне геолошке радове као подлогу за израду студије утицаја на животну средину, након чега ће морати да обавијести органе БиХ", рекла је Голићева након сједнице Републичког штаба за ванредне ситуације.

Она је додала да је о овоме обавијестила министра спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташу Кошарца који је о намјерама Хрватске и томе да је 31. марта хрватско министарство уступило локацију овом фонду обавијестио шефа Делегације ЕУ у БиХ Јохана Затлера.

"Нису обавијестили БиХ и да су ову локацију предали у надлежност овом фонду", рекла је Голићева.

Она сматра да би Министарство иностраних послова у Савјету министара требало да упути протестну ноту властима Хрватске.

"Очекивала сам од власти Хрватске да ће бити добри сусједи и да ћемо сарађивати сада када је пандемија вируса корона, а они се сада баве овим проблемом", рекла је Голићева.

Голићева је подсјетила да је Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске раније инсистирало да Савјет министара и Предсједништво БиХ именују правно-експертски тим који ће се бавити овом проблематиком уколико и даље буде постојала намјера Хрватске да одлагалиште на Трговској гори стави као приоритетно.

Она је навела да ће Кошарац, у сарадњи са Предсједништвом БиХ, предузимати правне радње и разговарати са властима Хрватске да наведену локацију замијене неком другом, с обзиром да имају још неколико локација о којима су размишљали и да не угрожавају животе и здравље људи који живе на граници са Хрватском.

"Користићемо све правне методе, све видове борбе, да бисмо осујетили намјеру Хрватске да то чини", поручила је Голићева.

Она је нагласила да радиоактивни и нуклеарни отпад има и БиХ, као и ентитети, те да ће уколико су они толико безопасни, одлагати исте на граници са Хрватском.

"Уколико је то рјешење – нека буде такво", рекла је Голићева.

Она је изразила наду да ће Хрватска одустати од Трговске горе као локације за одлагање опасног отпада.4 КОМЕНТАРА

 1. Чуј ти Сребри изјаве, као она ће(влада) одлагати опасни отпад на граници са Хрватском као реципрочну мјеру?

  Па сунце ти јебем глупо и теби и оном ко те поставио, скидајте је људи, ако нећете ви, ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ ће је протестима отјерати одмах после КОРОНЕ.

  Иначе, за шта је све задњих десет година ова жена била задужена и колико је штете својим чињењем и нечињењем нанијела Српској по разним основама мјери се материјално у милијардама КМ, а морално и лоше по здравље становника немјерљиво, тачка.

 2. Наравно да нема,он би само да скида Сребренку.
  Свако нормалан и еколошки свјестан би предложио да Република Српска почне масовно складиштити нуклеарни отпад у замјену за новац.За почетак да се народ лакше навикне нуклеарни отпад наших руских пријатеља.
  Тиме би се обезбиједио вјечни и неисцрпни извор прихода ( руски мали и руски велики) за будућност Републике Српске. Читав крајолик NW од Добоја до државне границе представља идеалну локацију јер нагиње према Хрватској.
  Временом би Хрватска нашим одговором била принуђена за ситан новац прослиједити свој отпад Републици Српској тако да би наш одговор Хрватској био комплетан,озбиљност наших институција показала би да нема зезанције са нашим руководећим структурама које имају најјаснију визију развоја и живора здравог друштва чије су темељи у социјалдемократији.

  Давно је некада на СРТ велики човјек Никола Кољевић имао снаге сагледати стварно стање у Републици Српској поређењем Устава Републике Српске,начина на који је он написан са вожњом ферарија Беверли хилсом.
  А у стварности ладе,запорожци,војне 110 и напукли народ који није изашао из маскирне униформе.

 3. Никола,јел могуће оно што Вукан прича да Павгорд гради ХЕ без дозволе.
  Гледам снимак,багериста баш лијепо чупа стабла у коријену,све онако како си ти рекао да се мора и треба по закону?