20:15 Милан Тегелтија: Да ли могу физички боравити у Ефбиху?13:00 Државни тероризам: Предсједник Ирана оптужио Израел за убиство нукеарног научника у Техерану12:50 Преко тристо доживотних робијаша у Турској због неуспјешног покушаја пуча против Ердогана11:47 Премијера серије Кости у Српској од почетка 2021. на БН ТВ11:42 Отресање ногом: Одлазећа Влада ЦГ даје 80.000 еура против "Асимилације Црногораца у Србији"08:25 Ко каже да је Сјеверна Кореја изолована: Пјонгјанг закључан због короне08:21 Јупитер и Сатурн 21.12.2020. никад ближе још од времена Стефана Првовјенчаног23:45 Шаровић: Ако републичка власт посегне за измјенама закона о локалној самоуправи - осјетиће реакцију народа22:57 У Бањој Луци ни прага: Тенк са Кошара у меморијалном центру у Крушевцу20:08 Нацрт, не цртеж: Слободни умјетници улазе у закон као самостални + стручњаци у култури

Синдикат љекара: Како то Вишковић процјењује ко се колико залаже?

Поводом изјаве предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића, „да нису сви радници поднијели исти терет и да ће стимулације за људе који су поднијели највећи терет у овој ситуацији сигурно бити“, наишла је на оштар протест Струковног синдиката доктора медицине Републике Српске.

субота, 4 априла, 2020 / 20:00

„Предсједник Владе нема право да на незаконит начин и потпуно паушално оцјењује радни допринос здравствених радника и јавних здравствених установа јер тиме ствара непотребне подјеле у здравству“, каже се у саопштењу Струковног синдиката доктора медицине Републике Српске. .

У саопштењу се наводи да, Струковни синдикат доктора медицине Републике Српске енергично изражава оштар протест поводом потпуно неосноване изјаве предсједника Владе Републике Српске, који је дана 03.04.2020.године у фукцији команданта Републичког штаба за ванредне ситуације, изјавио:

  • „Нису ни сви здравствени радници поднијели исти терет. Не може се мјерити рад Дома здравља у Бањој Луци и у некој другој локалној заједници или Универзитетског клиничког центра Републике Српске са неким болницама. Стимулације за људе који су поднијели највећи терет у овој ситуацији сигурно ће бити“ –

„Поводом наведене изјаве Струковни синдикат доктора медицине Републике Српске јавно позива господина Радована Вишковића да објасни јавности којим кантаром је он то измјерио терет и ризике који у вријеме ове опасне вирусне пандемије са собом носи сваки здравствени радник, као и свака јавна здравствена установа и какве то разлике могу да буду у доприносу борби против вируса између здравствених радника, било да раде у Бањој Луци, Бијељини, Источном Сарајеву или Чајничу“, стоји у саопштењу.

У саопштењу додају да је ова изјава прије свега доказ да господин Радован Вишковић, као премијер није заборавио закључак који је у септембру прошле године донијела Влада Републике Српске по којем је требало да се до почетка ове године значајно повећају плате здравственим радницима, као и да је он лично за то одговоран јер је свјесно и грубо преварио све здравствене раднике.

„Сада господин Вишковић својим намјерним или несмотреним, али свакако непримјерним изјавама покушава да подијели здравствене раднике на оне који наводно “носе терет” и оне који наводно “не носе терет”, па да по том основу неједнаким поступањем и дискриминацијом умањи очекиване увећане трошкове у здравству“, наглашавају у саопштењу.

„Стога упозоравамо предсједника Владе Републике Српске да се одговорно понаша и да је дужан да поштује Устав и законске прописе Републике Српске, а посебно здравствене прописе о епидемиолошкој заштити здравствених радника и здравствених сарадника у погледу заштитне одјеће и опреме, а за што га као команданта Републичког штаба убудуће сматрамо лично одговорним јер намјеравамо предузимати све законске мјере за заштиту основних права здравствених радника и здравствених сарадника“, саопштено је из Струковног синдиката доктора медицине Републике Српске.Коментариши