Влада Јапана: Можда експлодира и трећи реактор

Јапанска влада упозорила је данас на могућност још једне експлозије у атомској централи Фукушима 1 због квара на систему за хлађење на трећем реактору. "Постоји опасност и друге експлозије у трећем реактору као што смо имали случај јуче", рекао је портпарол Владе Јукио Едано на конференцији за новинаре. Он је додао да ће трећи реактор […]

недеља, март 13, 2011 / 09:41

Јапанска влада упозорила је данас на могућност још једне експлозије у атомској централи Фукушима 1 због квара на систему за хлађење на трећем реактору.

"Постоји опасност и друге експлозије у трећем реактору као што смо имали случај јуче", рекао је портпарол Владе Јукио Едано на конференцији за новинаре.

Он је додао да ће трећи реактор "преживјети" и да то неће имати посљедице по здравље мјештана.

Дан послије разорног земљотреса и цунамија који је за њим уследио, у покрајини Фукушима дошло је до експлозије у нуклеарној електрани Фукушима 1 у згради гдје је смјештен реактор број 1. Повријеђено је четворо радника, који су покушавали да отклоне кварове које је изазвао јучерашњи потрес, а хиљаде су евакуисане.

Компанија Токио електрик пауер /ТЕПКО/, саопштила да је ниво радијације око нуклеарке Фукушима Даичи изнад безбједног нивоа, али да то не представља непосредну опасност за људе.

ТЕПКО је раније најавио да ће покушати ослободи притисак у реактору број 3, испуштањем радиоактивне паре због проблема са хлађењем, али је влада упозорила на опасност од пораста радијације у том процесу.

Влада инсистира да је ниво радијације након јучерашње експлозије низак, као и да експлозија није утицала на језгро реактора.

Портпарол владе Јукио Едано рекао је да метални контејнер реактора није претрпио "никакву штету" и да је ниво радијације чак опао.

Снажни потреси и данас се осјете у Јапану два дана након разорног земљотреса јачине 8,9 степени Рихтерове скале који је погодио сјевероисток Јапан и изазвао цунами са таласима висине око 10 метара.

Новинска агенција Кјодо јавила је да ће број мртвих и несталих премашити 1 800, док се у приобалном граду Минамисанрика још увијек не зна за судбину око 10 000 људи.

Та цифра представља више од половине укупног броја становника тог града на обали Пацифика, који има 17.000 житеља.

Према полицијским подацима, до сада је евидентирана смрт 503 особе, 1040 повријеђених, док се 740 се воде као нестале.

Агенција АП јавила је да неколико сати послије земљотреса у Јапану еруптирао и избацио лаву и облак гаса један од најактивнијих индонежанских вулкана, Маунт Карангена.

Становништво које живи у околини вулкана је евакисано, а за сада нема извјештаја о евентуалним жртвама или штети, наводи агенција.

Вулкан, висине 1.784 метра, налази се на Сиауу, острву архипелага Сулавези. Ерупција тог вулкана претходно је забиљежена у августу, када је погинуло четворо људи.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *