Радојичић: Не можемо сједити скрштених руку

Предсједник Народне скупштине Републике Српске (РС) Игор Радојичић рекао је да је реално да ванредна сједница парламента на којој би било размотрено досадашње процесуирање ратних злочина почињених над Србима и понашање високог представника у БиХ буде одржана крајем марта, те да Српска не може гледати скрштених руку све што се дешава. Радојичић је нагласио да […]

недеља, 13 марта, 2011 / 09:31

Предсједник Народне скупштине Републике Српске (РС) Игор Радојичић рекао је да је реално да ванредна сједница парламента на којој би било размотрено досадашње процесуирање ратних злочина почињених над Србима и понашање високог представника у БиХ буде одржана крајем марта, те да Српска не може гледати скрштених руку све што се дешава.

Радојичић је нагласио да таква сједница неће додатно подићи тензије у БиХ, јер су оне ионако високе.

"Хапшење генерала /такозване армије БиХ Јована/ Дивјака у Аустрији и све што је потом, тим поводом, чињено у Сарајеву, закључно са вађењем из кантоналне касе 500.000 евра за плаћање кауције, довело је ситуацију до тачке усијања", објаснио је Радојичић.

Он је нагласио да се политички врх из реда бошњачког народа укључио да у име цијеле БиХ, дакле и у име РС, а без њене дозволе, интервенише за једног човека који је оптужен за ратне злочине. "То није први пут, јер смо имали сличан сценарио и код хапшења Ејупа Ганића у Лондону. На то се мора реаговати", рекао је Радојичић за новосадски "Дневник".

Он је упозорио да БиХ има озбиљних проблема у свом функционисању, и то није, како је нагласио, од јуче нити је посљедица ових догађања.

"Због натегнутих бошњачко-хрватских односа у Федерацији ни шест мјесеци након избора није конституисан један дом парламента нити је изабрана нова влада. Сад се дошло до тога да су се протеклих дана директно САД и ЕУ укључиле у формирање те владе. Дакле, много је унутрашњих неслагања, системских, политичких, и изузетно је високо унутрашње неповерење… И тешко је рећи колико то може да траје, јер се та врста тензија не рјешава преко ноћи. Напротив, прије ће бити да ће се ситуација даље компликовати", нагласио је Радојичић.

Према његовом мишљењу, све то ће оптерећујуће утицати на даље евро-кораке БиХ, јер не само што Савјет министара ради у техничком мандату у веома ограниченом капацитету, већ и парламент БиХ не функционише, иако су избори били још у октобру.

"Све институције РС су након избора успостављене и оне раде у свом капацитету. Наравно, имамо пуно проблема тамо гдје не функционишу институције БиХ, јер `горе` се прикупљају порези, тамо се води спољна политика, тамо се остварују међународни контакти. Блокирана су нам средства од ММФ-а и Свјетске банке, јер тај новац иде преко Сарајева… Трпимо због тога велику штету, али чинимо све што можемо да бисмо одржали политичку и економску стабилност", рекао је Радојичић.Оставите одговор