Суочавање Србије са отвореношћу: Имам пасош, немам пара

БЕОГРАД – Србија никад није имала више грађана који посједују пасоше, али се, ипак, од укидања виза за путовање у земље ЕУ, број путника и оних који прелазе границу повећао само за два одсто због беспарице. Од јула 2008. до данас број издатих биометријских путних исправа се приближио цифри од три милиона, што је дупло […]

недеља, март 13, 2011 / 09:44

БЕОГРАД – Србија никад није имала више грађана који посједују пасоше, али се, ипак, од укидања виза за путовање у земље ЕУ, број путника и оних који прелазе границу повећао само за два одсто због беспарице.

Од јула 2008. до данас број издатих биометријских путних исправа се приближио цифри од три милиона, што је дупло више него прије десет година.

Према подацима Управе граничне полиције МУП Србије, прошле године је државну међу прешло нешто више од 48 милиона путника, тек два одсто више него 2009, када је, 19. децембра, уведен безвизни режим за Србију.

Очигледно је, међутим, да општа беспарица утиче на путовања, јер просјечан грађанин Србије зарађује мјесечно 34.000 динара /око 340 евра/, а са тим новцем тешко да може да уштеди за одмор у иностранству.

Највише прелазака забиљежено је на граничним прелазима Келебија, Хоргош, Батровци, Рача, као и на београдском Аеродрому "Никола Тесла".

У туристичким агенцијама наводе да и даље путује њихова "стална клијентела", а да је нових путника врло мало.

Чак ни недавно завршени београдски Сајам туризма, са бројним попустима, није промијенио ситуацију.

Лист наводи да се грађани Србије притиснути беспарицом и лошијим стандардом враћају куповини на бувљим пијацама.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *