Влада Хрватске не признаје српске оптужнице

Влада Хрватске усвојила је Приједлог закона којим се поништавају оптужнице бивше СФРЈ, ЈНА и Србије за ратне злочине и геноцид на подручју Вуковара 1991. године. Оптужнице против око 40 хрватских држављана, међу којима је и неколико ратних руководилаца, стигле су недавно из Београда у Хрватску. Приједлог закона којим се поништавају оптужнице Србије у вези са […]

четвртак, 29 септембра, 2011 / 14:26

Влада Хрватске усвојила је Приједлог закона којим се поништавају оптужнице бивше СФРЈ, ЈНА и Србије за ратне злочине и геноцид на подручју Вуковара 1991. године. Оптужнице против око 40 хрватских држављана, међу којима је и неколико ратних руководилаца, стигле су недавно из Београда у Хрватску.

Приједлог закона којим се поништавају оптужнице Србије у вези са посљедњим ратом на подручју Вуковара усвојен на данашњој сједници Владе Хрватске. Ниједна држава нема право да се уплиће у питања хрватско правосуђе, истиче премијер Јадранка Косор.

Влада Хрватске усвојила је Приједлог закона којим се поништавају оптужнице бивше СФРЈ, ЈНА и Србије за ратне злочине и геноцид на подручју Вуковара 1991. године. Оптужнице против око 40 хрватских држављана, међу којима је и неколико ратних руководилаца, стигле су недавно из Београда у Хрватску.

Законом се, како је речено на сједници владе, желе заштити хрватски држављани од "правне агресије" из Србије.

Против приједлога закона гласао је једино потпредсједник Владе из Самосталне демократске српске странке (СДСС) Слободан Узелац.

Узелац је оцијенио да ће од тог закона бити више штете него користи, јер ће невини теже доказивати своју невиност, док ће се прави кривци за злочин теже процесуирати.

Уколико Сабор усвоји предложени закон, постаће ништави сви правни акти Србије, бивше ЈНА и бивше СФРЈ којима су осумњичени, оптужени или осуђени хрватски држављани за ратне злочине у последњем рату у Хрватској.

Предложени закон наводи да је вођење таквих поступака у искључивој надлежности Хрватске.

Косорова: Хрватска штити своју самосталност

Премијер Хрватске Јадранка Косор подсјетила је на сједници владе на све законе које Хрватској гарантују самосталност и независност и којима је бивша ЈНА проглашена агресором.

"Хрватска има легитимно право и дужност да заштити свој суверенитет и самосталност, и да не допусти мијешање било које друге државе у хрватско правосуђе", истакла је премијерка Косор, подсјетивши на српски Закон о организацији налдежности државних органа у поступку за ратне злочине из 2003.

Косорова је указала да ни једна држава нема право да доноси законе и да се уплиће у питања која су везана за другу државу.

Јадранка Косор је објаснила да се приједлог закона не односи на акте, за које правосудна тијела Хрватске утврде да удовољавају правним стандардима кривичног законодавства Хрватске.

Косор је додала да свако ко је одговоран за ратне злочине треба да одговора и да се тим законом не доводи у питање извршавање обавеза према Хашком трибуналу.

Влада на данашњој седници, супротно очекивањима, није донијела измене Закона о приватизацији нафтне компаније ИНА којем је циљ да се ограничи власништво било ког стратешког партнера на највише 49 одсто.

Јадранка Косор је објаснила да се измјене закона преводе на енглески језик и да ће сутра бити послате Европској комисији, како би се отвориле додатне консултације око разлога, због којих Влада сматра да су те допуне у овом тренутку нужне.

Доношење овог закона најављено је након што је тужилаштво подигло нову оптужницу против бившег премијера Иве Санадера, који се терети да је примио 10 милиона евра мита како би мађарском МОЛ-у препустио управљачка права у Ини.0 КОМЕНТАРА

  1. paja patak, 29.09.2011. 20:16:35

    Ништа и никога она не штити и не брани, већ управо као наш „пустахија“ у недостатку знања и воље да ријеши економско-социјалне проблеме потеже националистичке теме. Свеједно, одзвонило јој је!