Вијести из свемира: Пронађен скривени кисеоник на Мјесецу

Испоставило се да на Мјесецу има много више кисеоника него што се мислило, али се налази на неуобичајеном мјесту – испод површине Земљиног сателита.

среда, 17 новембра, 2021 / 19:04

У атмосфери овог небеског тијела наравно нема довољно кисеоника за одржавање људског живота, али су експерти открили да га има на другом мјесту. Наиме, испод површинског слоја камења, такозваног "риголита", крије се довољно кисеоника да осам милијарди људи дише чак 100 хиљада година. Тако бар тврде научници са Саудерн Крос универзитета.

Проблем је наравно у томе што кисеоник који се крије испод камења не може да се дише. Ту на сцену ступају Аустралијска свемирска агенција и НАСА, које су у октобру потписале уговор. План је да се аустралијски ровер пошаље на Мјесец у оквиру Артемис програма агенције НАСА, а како би сакупио довољно узорака камења, те покушао да из њих извуче кисеоник.

Поједини експерти већ тврде да ће ово откриће утицати на судбину човјечанства, јер би базе на Мјесецу у будућности могле самостално да се снабдијевају кисеоником. Технологија која је потребна за екстракцију већ постоји, а ради се о једноставном процесу који се на Земљи користи за извлачење алуминијума из течног алуминијум оксида.