На Тајланду пуштена у рад највећа плутајућа соларна фарма

Највећа плутајућа соларна фарма на свијету почела је с радом на Тајланду. Фарма је направљена на брани Сириндхорн Дам, која се налази на тајландској ријеци Лам Дом Нои.

среда, 17 новембра, 2021 / 18:55

Брана има капацитет стварања 45 МW енергије захваљујући својим соларним панелима, а ова информација долази у вријеме када је Тајланд почео да напредује у достизању циљева везаних за карбонску неутралност.

Тајланд производи 114.000 ГW енергије помоћу природног гаса, док обновљиви извори енергије попут соларне енергије, енергије вјетра и воде осигуравају мање од 10 одсто потреба становништва. Остатак се добија коришћењем угља.

Као први корак у мијењању ситуације отворена је највећа плутајућа соларна фарма на свијету.

Фарма има седам великих панела фотонапонских ћелија које су постављене под углом у односу на платформу. То омогућава пролазак сунчеве свјетлости до воде без утицаја на подводно окружење.

Величина фарме одговара величини 70 фудбалских терена са 145.000 панела направљених од еколошки прихватљивих материјала да се не би нарушавало окружење резервоара. Водена површина ће помоћи да се панели не прегријавају, те да буду до 15 одсто ефикаснији од оних који су постављени на копну.

Изградња соларне фарме је коштала 34 милиона еура, а њена излазна снага износи 45 МW. Дизајнери су укључили и три турбине које се могу поринути у воду и стварати енергију када нема сунчеве свјетлости или када је потражња за енергијом висока.

Систем управљања енергијо (ЕМС) се користи на основу података система за прогнозу времена како би се осигурала стабилност стварања енергије.

Тренутно је у плану 15 сличних пројеката, који ће повећати могућности прикупљања енергије за 2.725 МW.