Венецуела суспендује нуклеарку, Бјелорусија најављује градњу

Венецуела је привремено обуставила развој свог нуклеарног програма након катастрофе у нуклеарном комплексу у Јапану, изјавио је данас предсједник Венецуеле Уго Чавес. Чавес је рекао да догађаји у Јапану, који је у петак погодио земљотрес јачине девет степени Рихтерове скале, а затим и цунами, указују да су опасности повезане са нуклерном енергијом веома велике, јавио […]

среда, март 16, 2011 / 11:10

Венецуела је привремено обуставила развој свог нуклеарног програма након катастрофе у нуклеарном комплексу у Јапану, изјавио је данас предсједник Венецуеле Уго Чавес.

Чавес је рекао да догађаји у Јапану, који је у петак погодио земљотрес јачине девет степени Рихтерове скале, а затим и цунами, указују да су опасности повезане са нуклерном енергијом веома велике, јавио је Ројтерс.

„За сада, наредио сам да се замрзну планови које развијамо за мирнодопски нуклеарни програм”, казао је предсједник Венецуеле током састанка са кинеским инвеститорима који је емитовала државна телевизија.

„Не сумњам да ће опасност од нуклеарне катастрофе у Јапану значајно промијенити планове за развој нуклеарне енергије у свијету”, истакао је Чавес.

Венецуела је у октобру прошле године потписала уговор са Русијом о изградњи прве нуклеарне електране на својој територији снаге 4.000 мегавати.Премијер Русије Владимир Путин боравио је данас у Минску да би присуствовао потписивању уговора о изградњи нуклеарне централе у Бјелорусији која ће бити оперативна 2018. године.

Бјелоруси не хају за земљотрес

Русија ће градити нуклеарну електрану, а 9,4 милијарде долара колико ће коштати изградња централе са два блока рачунаће се као позајмица Бјелорусији.

Локација на којој ће постројење бити изграђено, налази се на граници Бјелорусије са Летонијом што је изазвало забринутост у тој балтичкој земљи.

На састанку са предсједником Бјелорусије Александром Лукашенком, који је преносила телевизија, Путин је рекао да ће постројење бити много сигурније него оно у Јапану које је оштећено после снажног земљотреса у петак.

Извоз нуклеарне технологије је један од кључних прихода Русије, а такви уговори су потписани са неколико земаља последњих година. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *