Велика енергетска криза погодила Кину

На робу из Кине чека се три пута дуже од октобра, док је њена цијена знатно порасла.

четвртак, 18 новембра, 2021 / 11:07

У трци за чистим ваздухом, влада је упала у замку – смањена је производња главног, али еколошки неприхватљивог ресурса – угља.

Међутим, земља није успјела да у потпуности пређе на алтернативне изворе.

Прошлог мјесеца фабрике у Кини добиле су налог од владе: скратити радну недјељу на два дана у периоду прославе Националног дана Кине. Међутим, већина произвођача се и даље није вратила на стандардни распоред.

"Раније је производња паметног телефона у Кини трајала 45 дана, а данас за обични привезак за кључеве фабрике кажу ‘рачунајте 120 дана’, јер све рокове константно помјерају. То је повезано са потребом да се одржи оптимално оптерећење кинеских енергетских мрежа, јер ако буду радиле максималним капацитетима биће проблема – како каже кинеска влада”, објашњава стручњак за куповину електричних уређаја из Кине Алексеј Рјазањцев.

"Код њих је економија рано изашла из ‘корона-кризе’, становништво је почело да троши много енергије, а производња се смањила. Вјетропаркови су произвели мање енергије”, каже водећи аналитичар Фонда за националну енергетску безбједност Игор Јушков.

Услед тога дошло је до прекида у снабдијевању електричном енергијом у 20 кинеских провинција, док су у 16 провинција власти ограничиле потрошњу. У појединим регионима нестанак струје је погодио и стамбени сектор.

"На сјеверу има проблема. Повећава се производња угља, али влада то жестоко контролише. Ограничења не утичу на становнике, али погађају комерцијалне структуре”, каже новинар Владимир Грабар.

Кинески добављачи обавјештавају партнере о помјерању рокова, али не могу да саопште конкретне датуме. Испливали су и стари проблеми. Цијена дјелова и материјала за производњу наставља да расте. Цијена полимера је порасла 10 одсто. Кинески индустријски центри нису спремни за повећану потражњу за предстојећи "Црни петак”, а предстоје и новогодишњи празници. Руски економисти предвиђају дефицит технике, ауто-дјелова и одјеће.

Енергетска криза у Кини утицала је на економију скоро свих земаља. Кинеска влада покушава да ријеши проблем. Посљедњих недјеља производња угља у Кини повећала се за више од милион тона дневно, али не свуда.

"У Кини је тешка ситуација са ваздухом, а то је између осталог повезано и са сагоревањем угља. Циљ је да за Олимпијаду сви дођу и виде да је у Кини чисто, плаво небо”, рекао је шеф пекиншке канцеларије консултантске компаније за "Звезду”.

Још једно непријатно изненађење може сачекати Русе уочи Нове године – дефицит играчака, новогодишњих украса и свега што Русија набавља из Кине, преноси Спутњик. Очекује се пораст цијена од 10-15 одсто док Пекинг не изађе из енергетске кризе. Стручњаци сматрају да се то неће догодити прије кинеске Нове године.