Која су питања регулисана свемирским правом?

Међународно свемирско право је настало како би се смањиле тензије у вријеме вртоглаве свемирске трке између тадашњег Совјетског савеза и Сједињених Америчких Држава.

четвртак, новембар 18, 2021 / 11:15

Иако се споразумом из 1979. године забрањују било какве комерцијалне активности на Мјесецу и другим небеским тијелима, нису га потписале водеће свемирске силе.

Да ли је дозвољено нуклеарно наоружање поставити на небеска тијела, шта ако дође до судара сателита или сукоба астронаута, питања су којима се бави свемирско право које се изучава на многим правним факултетима у свијету, јавља Радио-телевизија Србије.

Међународно свемирско право је настало како би се смањиле тензије у вријеме вртоглаве свемирске трке између тадашњег Совјетског савеза и Сједињених Америчких Држава. Осим постављања правних правила у свемиру, регулативе свемирског права укључују и многе активности на Земљи, а то подручје међународног јавног права значајно је и за државе које немају капацитете за слање људи и сателита у свемир.

"Непостојање капацитета малих држава за истраживања у свемиру или уопште за свемирске активности је једна врста мита, јер […] Бугарска и Румунија, на пример, имају своје свемирске програме", наводи Марко Пајовић из Фондације врло креативног старосрпског имена Сербијан кесј фор спејс.

И Србија има капацитете, према његовим ријечима, па и "одређену врсту техничке компетентности за свемирске активности". "Оно што би држава могла да учини, јесте да се направи нека врста националне стратегије за свемирске активности", сматра Пајовић.

РТС подсјећа да су Сједињене Америчке Државе прије двије године основале посебне снаге за војне подухвате у свемиру, што значи да би попут мора, копна и зрака, и свемир могао у будућности постати поприште рата.

"Национална свемирска политика из 2020. године врло експлицитно говори да је свемир нова ратна арена. Такође, та стратегија каже да ће се Американци вратити на Месец средином двадесетих година овог века и да ће послати човека на Марс већ тридесетих година", указује Богдан Стојановић из Института за међународну политику и привреду.

Иако се споразумом из 1979. године забрањују било какве комерцијалне активности на Мјесецу и другим небеским тијелима, нису га потписале водеће свемирске силе – Русија, Кина, САД и Индија. То значи да државе које имају новца, наводи РТС, могу набављати сировине из свемира.Оставите одговор