Вечерњи флеш бек на данашње јутро – Нобел за књижевност

Шведска акедемија наука додијелила је овогодишњу Нобелову награду за књижевност шведском пјеснику Томасу Транстромеру. У саопштењу Академије наводи се да је Транстромер добио Нобелову награду јер је "кроз сажете, јасне приказе дао свјеж приступ реалности". Уочи проглашења добитника Нобелове награде за књижевност лажна интернет страница "нобелпризелитературе.орг", објавила је да је добитник овогодишње награде српски књижевник […]

четвртак, 6 октобра, 2011 / 19:49

Шведска акедемија наука додијелила је овогодишњу Нобелову награду за књижевност шведском пјеснику Томасу Транстромеру.

У саопштењу Академије наводи се да је Транстромер добио Нобелову награду јер је "кроз сажете, јасне приказе дао свјеж приступ реалности".

Уочи проглашења добитника Нобелове награде за књижевност лажна интернет страница "нобелпризелитературе.орг", објавила је да је добитник овогодишње награде српски књижевник Добрица Ћосић.

Вијест о томе да је Ћосић лауреат престижне награде прво се око 11.00 часова појавила на друштвеној мрежи Твитер. Као доказ је пуштен линк са лажног сајта, који изгледа идентично као и званични сајт "НобелПризе.орг".

Бројни свјетски и домаћи медији насјели су на вијест објављену на сајту идентичном сајту Нобеловог комитета, да је Добрица Ћосић добитник награде за књижевност.
Вијест о томе објавили су "Гардијан", Википедија, РТС, који је у свом кролу вртио на телевизији обавјештење да је Ћосић добитник овогодишње Нобелове награде за књижевност, као и сајт Б92.

Добрица Ћосић изјавио је за "Блиц" да не вјерује да је добио Нобелову награду за књижевност, јер га "нико није званично обавијестио о томе".

Ћосић је у фебруару ове године, када је објављена информација да је кандидат за Нобела, рекао да он ту награду "нити треба да добије нити га она интересује".
Награда Транстромеру четврта је по реду Нобелова награда која је додијељена ове седмице.

Претходно су додијељене награде за медицину, физику и хемију.
Награда, диплома, медаља и чек од 10 милиона шведских круна /1, 08 милиона евра / биће додијељени у Стокхолму и Ослу 10. децембра, на дан када је Алфред Нобел умро.