Вашингтон признао нове власти на Малдивима

Сједињене Америчке Државе признале су власти новог предсједника Малдива Мохамеда Вахида Хасана као легитимне и позвале га да испуни обећање о формирању владе националног јединства. Портпарол Стејт департмента Викторија Нуланд је рекла новинарима да је помоћник државног секретара за Јужну Азију Роберт Блејк телефонирао бившем предсједнику Малдива Мохамеду Нашида да му каже да је „Вашингтон […]

петак, 10 фебруара, 2012 / 07:45

Сједињене Америчке Државе признале су власти новог предсједника Малдива Мохамеда Вахида Хасана као легитимне и позвале га да испуни обећање о формирању владе националног јединства.

Портпарол Стејт департмента Викторија Нуланд је рекла новинарима да је помоћник државног секретара за Јужну Азију Роберт Блејк телефонирао бившем предсједнику Малдива Мохамеду Нашида да му каже да је „Вашингтон подржао мирно рјешење кризе на архипелагу”.

Она је најавила да ће Блејк посјетити Малдиве у суботу, како би се састао с бившим и новим предсједником државе.

Кривични суд на Малдивима издао је налог за хапшење бившег предсједника Нашида, који је у уторак поднио оставку и бившег министра одбране, тврди Нашидова странка, док шеф полиције каже да не зна ништа о томе.

Шеф полиције Малдива Абдула Ријас каже да не посједује такву информацију, наводи АФП.

Блејк је увјерио Нашида који се суочава с хапшењем да је Вашингтон „такође изразио свој став” Влади Малдива и да би безбедност бившег председника требало да буде заштићена, навела је Нуланд.

„Блејк је јутрос разговарао са бившим предсједником Нашидом, преносећи увјеравања да САД подржава мирно рјешење”, потврдила је она.

Нуланд је додала да су га (Нашида) САД такође охрабриле, као што су охрабрили новог предсједника (Вахида) да то треба сада да се ријеши мирно, кроз дијалог и кроз институције система, како је и нови предсједник Малдива обећао.

Нашид је у уторак поднио оставку пошто се полиција и дио војске придружило антирежимским демонстрантима, а на мјесту предсједника државе замијенио га је бивши потпредсједник Мохамед Вахид Хасан.