Ванредни избори у Македонији

Предсjедник македонског парламента Трајко Вељановски изјавио је да ће посланици ове седмице одлучити о распуштању националне скупштине и расписивању ванредних општих избора који би требало да се одрже у јуну. Предсједник парламента Вељановски изразио је наду да ће посланици владајућих партија, са ВМРО-ДПМНЕ на челу, и опозиције прихватити овај приједлог како би се превазишла садашња […]

понедељак, 11 априла, 2011 / 18:10

Предсjедник македонског парламента Трајко Вељановски изјавио је да ће посланици ове седмице одлучити о распуштању националне скупштине и расписивању ванредних општих избора који би требало да се одрже у јуну.

Предсједник парламента Вељановски изразио је наду да ће посланици владајућих партија, са ВМРО-ДПМНЕ на челу, и опозиције прихватити овај приједлог како би се превазишла садашња политичка криза у земљи која је блокирала рад скупштине.

Данас је почело сакупљање потписа посланика да би се у дневни ред уврстила тачка за распуштање парламента, саопштио је Вељановски, изразивши наду да ће сви посланици ставити свој потпис на иницијативу.

Премијер Никола Груевски, чија владајућа коалиција има убједљиву већину у скупштини, планира да распише ванредне изборе 5. јуна ове године послије неспоразума с опозицијом због хапшења власника једне приватне телевизије и неколико листова, који су осумњичени за криминал и прање новца.

Сутра је на дневном реду сједнице парламента и избор предсједника Државне изборне комисије који ће бити из редова опозиције, а предложен је правник Борис Кондарко.

Редовни мандат овој влади требало би да истекне средином 2012. године, јавиле су агенције. Опозиционе партије, предвођене Социјалдемократским савезом Македоније Бранка Црвенковског, у јануару су због тога одлучиле да бојкотују рад парламента, што је изазвало политичку кризу у земљи.

У опозицији тврде да влада, блокирањем рачуна ТВ А1 и неколико листова, жели да ућутка непослушне медије, а у владајућој коалицији, међутим, тврде да је у питању борба против корупције и организованог криминала.Оставите одговор