Ванакер: Ештонова има мало дугорочне стратегије

Белгијски министар иностраних послова Стивен Ванакер оштро је критиковао шефа европске дипломатије Кетрин Ештон, истичући да Ештонову карактерише "неоглашавање" када је ријеч о важним иностраним питањима, да има мало дугорочних стратегија и да веома лоше влада сопственим дневним редом. Изненадно именовање Ештонове на функцију шефа европске дипломатије крајем 2009. године критиковано је у много наврата, […]

четвртак, 5 маја, 2011 / 18:20

Белгијски министар иностраних послова Стивен Ванакер оштро је критиковао шефа европске дипломатије Кетрин Ештон, истичући да Ештонову карактерише "неоглашавање" када је ријеч о важним иностраним питањима, да има мало дугорочних стратегија и да веома лоше влада сопственим дневним редом.

Изненадно именовање Ештонове на функцију шефа европске дипломатије крајем 2009. године критиковано је у много наврата, али Ванакерови коментари су први те врсте које је јавно изразио неки вишерангирани европски званичник.

Ванакер је у интервјуу белгијском дневнику "Соар" рекао да она није током протекле године успјела у намјери да европски блок говори једним гласом, што је Ештонова најављивала на почетку свог мандата.

"Када говорим о нестрпљењу, углавном мислим на капацитет ЕУ да говори једногласно. У одсуству централног играча, који реагује, врши анализе и брзо доноси закључке онда ту улогу преузимају Нијемци, Французи или дјелимично Енглези. Резултат је центрифугалан а не центрипеталан", истакао је Ванакер, додајући да су недавни немири у арапском свијету били "велики тест".

Он је нагласио да је у току борба за превласт у различитин институцијама ЕУ и да је немогуће да Ештонова буде на свим мјестима одједном.

Ванакер сматра да се тиме само казује на потребу да Унија тачно процијени главне приоритете те да усвоји добро смишљен средњорочни и дугорочни аналитички приступ.Оставите одговор